Početna Gradske teme Novi Sad osniva gradski Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

Novi Sad osniva gradski Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

0

Novi Sad će biti jedan od 85 opština i gradova u kojima će biti osnovan Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje njegovog osnivanja juče je potpisao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Novosadski Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja nalaziće se u Almaškoj ulici broj 4 i, čini se, objedinjavaće sve ono što je do sada bilo na više drugih lokacija – Savetovalište za mlade, Škola za trudnice, patronažne sestre i Savetovalište za dojenje. Novac koji je odobren za ovu namenu biće iskorišćen i za opremanje ginekološke ordinacije, sala za edukacije kao i za nabavku dva automobila, ali i za finansiranje početnog funkcionisanja škole roditeljstva i savetovališta za bake i deke.

– U prva tri meseca ove godine u Novom Sadu rođeno je 1.610 beba, i to je za 70 dece više nego prošle godine. Zahvaljujući podršci Ministrastva, objedinićemo sve službe koje godinama funkcionišu u našem gradu i formirati Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Želimo da budemo spremniji da pomognemo roditeljima, budućim roditeljima, majkama, ali i bakama i dekama. Centar će biti smešten u najstarijem delu grada, gde je Novi Sad praktično rođen, pa neka to bude dobra simbolika, da doprinesemo rađanju što više beba i da motivišemo ljude da ostaju da žive ovde – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Reč je o sredstvima koja se dodeljuju putem Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu, koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Ukupna vrednost projekta osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja iznosi 26.125.150 dinara. Novom Sadu je putem Javnog poziva dodeljeno 22.206.377 dinara, a Grad učestvuje sa 3.918.772 dinara. Projekat podrazumeva adaptaciju i renoviranje objekta u Almaškoj ulici br. 4.

Za 85 jedinica lokalne samouprave opredeljeno je 650 miliona dinara.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay