Početna Gradske teme Novi Sad osnovao Forum za kulturu

Novi Sad osnovao Forum za kulturu

0

Kako bi unapredio kulturnu politiku, u čijem bi razvoju trebalo da učestvuju svi, Novi Sad prvi put je osnovao Forum za kulturu koji čine kulturni delatnici iz gradskih ustanova, kao i predstavnici nezavisne scene. Danas je u Skupštini grada održana prva sednica foruma.

Okupivši u Forum o kulturi predstavnike institucija kulture, nevladinog sektora iz te oblasti i umetnike da učestvuju u kreiranju kulturne politike Novog Sada, grad je načinio veliki pomak u načinu donošenja odluka.

Forum bi trebalo da ima permanentnu savetodavnu ulogu i da pokuša da unapredi kulturni razvoj grada.

“Sprovođenje kulturne politike možemo postaviti na tri stuba: transpartentnost, participativnost i demokratičnost”, kaže Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu.

Kako bi se došlo do najboljih rešenja, članovi foruma trebalo bi u budućnosti da daju mišljenje o svim ključnim gradskim odlukama koje se tiču kulture.

“U najskorije vreme imaćemo još sednica pre svega na temu infrastrukturnih projekata za 2021. sa akcentom na kinesku četvrt i opet će struka moći da da svoje mišljenje”, kaže Rožić.

Na prvom sastanku foruma predstavnici konkursnih komisija obrazložili su im svoje odluke.

Inače, Novi Sad nema više samo jedan veliki konkurs iz oblasti kulture, već više, podeljenih po oblastima, kao što su tradicija, izdavaštvo i savremeno umetničko stvaralaštvo.

Izvor: RTV
Foto: Mladen Sekulić/CMC