Početna Gradske teme Novi Sad ostaje bez prodavnica koje rade celu noć?

Novi Sad ostaje bez prodavnica koje rade celu noć?

247Novi Sad bi posle sledeće sednice gradskog parlamenta mogao da ostane bez trgovinskih radnji koje rade celu noć.Odbornici treba da raspravljaju o odluci koja se odnosi na ugostitelje kojima će se zabraniti rad od ponoći do 6 ujutro, a trgovci koji rade noću mogli bi biti kolateralna šteta namere gradske vlasti da utiče na bezbednost noću.

Anđelko Popržen je vlasnik jedine prodavnice u ovom delu Novog Sada koja radi celu noć. U borbi sa trgovinskim lancima koji oko njega niču kao pečurke, njegov jedini adut je upravo radno vreme i koncept “komšijske radnje na ćošku u kojoj se može kupiti sve što zafali u kući u svako doba”.

Anđelko je nervozan, jer strahuje da će zbog najavljene odluke gradskih moćnika radnicima morati da saopšti loše vesti. “Nesumnjivo, ukoliko bude doneta ta odluka, ona bi na nas uticala tako što bismo morali da zatvorimo objekat, jer druge nema. Znači, svih šest radnika bi ostalo bez posla i to je to”, kaže on za N1.
Odluka zbog veće bezbednosti
Ova odluka mora biti donesena kako bi se smanjio broj incidenata, smatra gradonačelnik Miloš Vučević.

“Grad neće raditi ništa nauštrb bilo čijeg posla, ali je zanimljivo videti koliko se dešava neželjenih stvari – incidenata i kriminalnih ponašanja baš u onim satima koji su problematični za rad ugostiteljskih objekata, a to je posle tri ujutru…Odluka se i dalje finalizuje, definiše, odnosno nije urađen završni tekst”, navodi Vučević.

Odluka se, pak, neće primenjivati na hipermarkete koji se nalaze izvan stambenih zona, kojih u Novom Sadu ima ukupno dva. U Društvu trgovaca sumnjaju da upravo tu leži razlog donošenja sporne uredbe, i optužuju grad za favorizovanje velikih.

“Mi ne verujemo da je to slučajno, da to nije neko lobiranje od strane velikih lanaca, i ponovni pritisak na nas male radnje koje čine okosnicu. Znate, u Srbiji oko 60 odsto prometa čine male trgovinske radnje – veliki lanci su koncentrisani u velikim cenrima i u velikim mestima i oni imaju manje učešće, a ovde se favorizuju veliki trgovinski lanci”, smatra Mlađan Šumić iz Društva trgovaca Novog Sada.

Posebno pitanje, navode u Društvu trgovaca, je da li bi ovakva odluka prekršila Ustavom garantovanu slobodu preduzetništva. Međutim, do eventualne ocene najviše pravosudne instance, pitanje je – ko će opstati.
Autor: N1