Početna Gradske teme Predstavljen je Priručnik za odgovornog vlasnika psa

Predstavljen je Priručnik za odgovornog vlasnika psa

Prirucnik za odgovornog vlasnika psa (1)Medija centru Vojvodine, NUNS, predstavljen je Priručnik za odgovornog vlasnika psa. Reč je o prvoj knjigi na našim prostorima koja se bavi principima odgovornog vlasništva i održivim sistemskim rešenjem problema napuštenih kućnih ljubimaca. Na promociji su govorili autori knjige Dunja Kovač, Darko Drobnjak i Nataša Vukmirović.

“Upravo je neodgovorno vlasništvo koren problema napuštenih pasa širom sveta a ne samo u našoj zemlji. LJudi stihijski nabavljaju ljubimca, ne razmišljajući da je to I te kako finansijski izdatak, kao i da taj pas ima razne potrebe – šetnja, trening tj vaspitanje, lečenje, pravilma ishrana I tako dalje. Kada dođu prvi problemi, vlasnici su nemoćni u nedostatku pravih informacija s jedne strane, a s druge, jer na prvom mestu nisu znali da ovako nešto može i njima da se desi. Upravo ovim priručnikom cilj je da vlasnike na vreme pripremimo šta sve briga o psu podrazumeva, pa na taj način mogu odmah da odluče da li je pas za njih ili nije. A opet, postojećim vlasnicima smo težili da damo više informacija ako se i jave neke poteškoće kako da ih reše i kome da se obrate”, izjavila je Dunja Kovač, stručnjak je za poremećaje u ponašanju pasa i mačaka i bihevioralnu modifikaciju.

Priručnik za odgovornog vlasnika psa nastao je u periodu izmene zakonske regulative tokom kojeg organizacije javno zastupaju stvaranje zakonskog okvira za efikasno rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Za sprovođenje održivog sistemskog rešenja, neophodno je da vlasnik psa poštuje niz mera odgovornog vlasništva.

U knjizi su predstavljene osnove odgovorne brige o psima, kako kućnim ljubimcima, tako i napuštenim psima koji žive na ulici i u prihvatilištima u Srbiji. Naglasak je na temama koje dosad nisu bile na odgovarajući način predstavljene u našoj javnosti. Stoga je priručnik namenjen i predstavlja doprinos edukaciji budućih i sadašnjih vlasnika pasa, kao i staratelja napuštenih pasa, te predstavnika državne uprave, lokalnih samouprava i zoohigijenskih službi, i predstavlja stručno i edukativno štivo sa pouzdanim informacijama.

Ove teme na ovakav način do sada ni u jednoj zemlji u regionu nije bile obrađene. Izdavanjem Priručnika urađen je velik pomak za pravilan odnos prema psima kao kućnim ljubimcima, a autori najavljuju da je ovo samo početak ovakvog edukativnog štiva na našim prostorima.

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika