Početna Gradske teme Novi Sad planira kupovinu električnih autobusa

Novi Sad planira kupovinu električnih autobusa

0

Novosadska vlast planira da narednih nedelja, ukoliko budu imali vremena zbog predstojećih izbora, donese odluku o promeni tarifnog sistema GSP-a, čime bi se studentima i učenicima ponudile povoljnije cene godišnjih markica za prevoz.

Odluka će se menjati jer, kako je obajasnio gradonačelnik Miloš Vučević, uprkos tome što broj studenata i đaka u Novom Sadu ne opada, sve je manji broj kupljenih mesečnih markica za gradski prevoz. Smanjenjem cena markica za studente i učenike, oni bi se motivisali da uzimaju godišnje pokazne karte GSP-a umesto mesečnih.

“Naša ideja je da ne kupuju 10 mesečnih, nego da imaju ozbiljan popust i da kupuju godišnje. Biće nivelisane i cene markica za prigradske zone, ali sve mora prvo da se ekonomski proveri. Neko će možda reći da je ovo deo predizborne kampanje, ali moramo da radimo, a promenu tarifa sam najavio još pre šest meseci”, naveo je Vučević.

Govoreći o GSP, gradonačelnik je naveo da bi iz Turske trebalo da počne da pristiže 30 mercedesovih solo autobusa na gas, a potom i 20 zglobnih autobusa na gas. On očekuje da će u aprilu ili maju promovisati 71 autobus, u koje spadaju oni koji treba da stignu, ali i oni koji su već tu.

Vučević dalje navodi da imaju i informaciju od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kupovini još 28 do 30 autobusa na gas. Kako je pojasnio, u EBRD su ih informisali da je zbog velike potražnje za autobusima došlo do promena cena, pa za sedam miliona evra koliko imaju na raspolaganju, možda kupe jedno ili dva vozila manje od prvobitno planiranih 30.

Prvi čovek Novog Sada je dodao i da Grad planira da nabavi prvih 10 električnih autobusa jer imaju vrlo povoljne ponude od međunarodnih finansijskih organizacija. Kaže da odluka još nije doneta, ali da smatra da je vreme da Novi Sad ima ekološki prihvatljiv prevoz.

Izvor: 021
Foto: Pixabay