Početna Gradske teme Novi Sad ponovo traži firmu za uklanjanje žvaka sa behatona

Novi Sad ponovo traži firmu za uklanjanje žvaka sa behatona

0

Gradska uprava za komunalne poslove Novog Sada traži firmu koja će uklanjati žvakaće gume i slične nečistoće sa trotoara i drugih javnih površina izgrađenih od behatona, mermernih ploča, granitnih ploča, asfalta i drugih materijala.

Firma koja dobije posao će ove zadatke obavljati u centru grada, odnosno na sledećim lokacijama:

1. Javne površine izgrađene od behatona: ulica Dunavska, Zmaj Jovina, Katolička porta, ulica Mite Ružića, Kej (celom dužinom), ulica Laze Telečkog, Miletićeva (pešački deo), Njegoševa (pešački deo), deo ulice Modene, deo na Bulevaru Mihajla Pupina (ispred bioskopa “Arena”), Trg republike i druge.
2. Javne površine izgrađene od asfalta, mermera, granita i sličnih materijala: Pozorišni trg, Trg slobode, deo ulice Modene, ulica Kralja Aleksandra i druge.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, čišćenje će se obavljati na osnovu radnih naloga koje će izabranoj firmi dostavljati Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Naručilac u tehničkoj dokumentaciji ističe da se za pranje tih površina, kao i čišćenje i uklanjanje žvakaćih guma i težih nečistoća sa trotoara i drugih površina, ne mogu koristiti tzv. abrazivne metode (peskarenje, suvi led i sl.), niti hemikalije.

Prilikom pranja navedenih javnih površina, kao i čišćenja i uklanjanje žvakaćih guma i težih nečistoća, ne sme doći do oštećenja behaton ploča, mermernih ploča, granitnih ploča, asfalta i sličnih materijala, kojima su trotoari i druge javne površine obložene -, piše u specifikaciji.

Inače, iako je novosadsko JKP “Čistoća” 2012. godine nabavilo sedam mašina za uklanjanje zalepljenih žvakaćih guma sa pločnika i, kako je tada javljeno, radnici ovog preduzeća su prošli i obuke za korišćenje mašina, od 2014. godine, posao uklanjanja žvaka Grad svake godine dodeljuje istoj privatnoj firmi – “Eurocom”.

Ista firma, kao jedini ponuđač, godinama je dobijala i posao održavanja tartan staza i veštačkih podloga.

Sudeći po prethodnim godinama, vrednost posla iznosiće oko 10 miliona dinara. U 2019. godini, Grad je za tu svrhu izdvojio 9.090.909 dinara, a u 2020. godini 11.363.625 dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay