Početna Gradske teme Za obnovu enterijera Spomen-doma Bana Jelačića 11,9 miliona dinara

Za obnovu enterijera Spomen-doma Bana Jelačića 11,9 miliona dinara

0

Hrvatima u Srbiji je posebno drago što uz Republiku Hrvatsku, i Republika Srbija u poslednje vreme preuzima brigu oko ostvarivanja prava Hrvata u Republici Srbiji. Jedino tako možemo biti zadovoljni i lojalni građani koji doprinose rastu i na ponos obe države -, rekla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Projekat za obnovu i rekonstrukciju kuće izrađen je i finansiran predsednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića, a zaključkom Vlade Republike Srbije od 4. februara, doneta je odluka i o opredeljivanju 11.9 miliona dinara, odnosno 100.000 evra, za realizaciju tog projekta.

Proces rekonstrukcije će početi već na proleće. Celim projektom koordinisaće Fondacija osnovana od strane Hrvatskog nacionalnog veća “Spomen-dom bana Josipa Jelačića”.

Ideja je da se prostor kuće što bolje iskoristi na način da se u njoj otvori područni ured HNV-a, da se uredi memorijalna soba i muzej, kao i da taj prostor bude na raspolaganju kulturnim udruženjima prilikom produkcije njihovih aktivnosti. Sadržaji, koji planiraju da se ponude, će biti raznovrsni, ali ono što je svakako glavni cilj jeste da ona bude od koristi ne samo hrvatskoj zajednici, nego i deo kulturne i turističke ponude Petrovaradina, Novog Sada i Republike Srbije. Plan je takođe i da se poveže Grad Zaprešić s Gradom Novim Sadom, mesto gde je ban rođen s mestom gde je umro -, istakla je za naš portal Jasna Vojnić.

Darko Polić, upravnik Fondacije “Spomen- doma bana Josipa Jelačića”, naveo je za naš portal da su sredstva koje je odobrila Vlada Republike Srbije za obnovu enterijera sedišta biti namenski utrošena, prema već izrađenom projektu. Očekuje se da ce obnova biti završena do kraja ove kalendarske godine.

Objektom Spomen – doma upravlja Fondacija u ime Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji, koja je vlasnik dela objekta u kojoj će biti kulturni centar. Ostali deo objekta je u privatnom vlasništvu – naveo je Polić.

Izdvajanjem sredstava Vlade Republike Srbije rodna kuća bana Josipa Jelačića vraćena je nakon 75 godina hrvatskoj zajednici.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Nshronika