Početna Gradske teme NOVI SAD POSTAJE CENTAR AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE U EVROPI: Kompanija Continental otvorila laboratoriju...

NOVI SAD POSTAJE CENTAR AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE U EVROPI: Kompanija Continental otvorila laboratoriju u Naučno-tehnološkom parku u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka

0

U zgradi Načno-tehnološkom parku u Novom Sadu u petak je svečano otvorena Nastavna i istraživačko razvojna laboratorija koja je nastala u okviru Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije Fakulteta tehničkih nauka.

Laboratorija je donacija kompanije Continental Automotive Serbia koja je obezbedila sredstva u iznosu od blizu pet miliona dinara za uređenje unutrašnjosti i nabavku opreme neophodne za kvalitetno održavanje nastave studentima iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva.

Fakultet tehničkih nauka je jedan od najprestižnijih i najuspešnijih fakulteta u regionu i celom svetu, što se već pokazalo sa kvalitetom inženjera koji rade i kod nas. Za nas je partnerstvo sa fakultetom veoma važno – rekao je Saša Ćoringa, direktor kompanije Continental Automotiv Srbija.

On je istakao da je u automobilskoj industriji sve više potrebno inženjera, nego intenzivne radne snage, zbog njene transformacije.

Automobili se neće više proizvoditi u velikom broju, biće kompleksniji i skuplji. A za to nam je potreban veliki broj inženjera – reči su Ćoringe.

Kompanija je u potpunosti opremila laboratoriju nameštajem i obezbedila: 13 desktop računara sa 26 monitora, 3D štampač, 12 osciloskopa, projektor, platno, najmodernije razvojne ploče bazirane na embeded sistemima, pametne displeje, akademske softverske licence programskih paketa za obradu digitalnih signala i modelovanje softverskih rešenja, elektronske komponente, robotske sisteme i pomoćnu opremu koja će se koristiti za nastavu kao i za izradu studentskih projekata tokom studija.

Dekan fakulteta FTN-a prof. Srđan Kolaković naglasio je da je ovo korak ka daljim planovima sa ovom kompanijom.

Fakultet tehničkih nauka želi da sa kompanijama, kao što je Continental, koncipira studijske programe koji će biti za privredu. Uzmite kako je ovo izgledalo pre 10 godina, a kako izgleda sada. Novi Sad postaje centar IT industrije, ali i automobilske u ovom delu Evrope. To je ono što nas raduje, jer će studenti ovde moći da pronađu posao – izjavio je prof. Kolaković.

Kompanija Continental i FTN imaju intenzivnu saradnju od 2016. godine.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić