Početna Gradske teme Novi Sad: Poziv za dostavljanje inicijativa za gradska priznanja

Novi Sad: Poziv za dostavljanje inicijativa za gradska priznanja

0

ThinkstockPhotos-485194602

Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Skupštine Grada Novog Sada pozvala je građane i građanke, pravna lica, preduzeća, ustanove, političke organizacije i druge oblike organizovanja građana i građanki, državne organe i organe lokalne samouprave, da podnesu obrazložene inicijative za dodelu Oktobarske nagrade i Novembarske povelje Novog Sada za 2016. godinu.

Obrazložene inicijative podnose se za Oktobarsku nagradu do 15. septembra, a za Novembarsku povelju do 1. oktobra.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školstva, sporta i postgnutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada.

Oktobarska nagrada se može posebno dodeliti učeniku i studentu kao pojedincu ili grupi za zajedničko ostvarenje i rezultate u naučnom ili umetničkom radu, kao poseban vid društvenog priznanja za stvaralaštvo mladih na teritoriji grada.

Novembarska povelja dodeljuje se pojedincu ili grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanje zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Novembarska povelja se može dodeliti i preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu 1944. godine, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. kada je Novi Sad oslobođen u Prvom svetskom ratu i 25. novembra 1918. kada je doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Adresa za dostavljanje predloga je: Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu, Skupština Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2, Novi Sad.

Izvor: www.skupstinans.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos