Početna Gradske teme Novi Sad predao Amijenu titulu Omladinske prestonice Evrope

Novi Sad predao Amijenu titulu Omladinske prestonice Evrope

Ceremonija zatvaranja Omladinske prestonice Evrope i predaje ključeva francuskom gradu Amijenu, koji je tu titulu poneo za 2020. godinu, održana je na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada, Pokrajine, Republike, diplomatskog kora, omladinskih organizacija, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević predao je ključeve Omladinske prestonice Evrope gradonačelnici Amijena Brižit Fur.

– Ovo nije kraj, za nas je ovo tek početak. Predaćemo Amijenu ključeve, ali novosadska vrata ostaju otvorena za sve ljude dobre volje, za mlade, za one koji imaju energiju i koji veruju. Poverenje je bilo ključ uspeha u ovoj divnoj priči. Počeli smo da verujemo jedni drugima i da uklanjamo barijere – rekao je Vučević predajući simbolično ključ gradonačelnici francuskog Amijena, koji je tu titulu poneo za 2020. godinu.

Deo programa zatvaranja Omladinske prestonice Evrope bio je i Dijalog mladih i premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, koji je organizovala Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) uz podršku OPENS-a i u okviru OPENS projekta “Premijerka otvara vrata – Mladi na Vladi”.

Prisutnima na Ceremoniji obratili su se i koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, predsednica Evropskog Omladinskog Foruma Karina Autengruben i gradonačelnica Amijena Brižit Fur. Prema rečima Vukašina Grozdanovića, u proteklih 365 dana stalo je 1.440 aktivnosti u kojima je učestvovalo 291.440 mladih iz cele Srbije.

Reč je o velikom broju programa, od Ceremonije otvaranja godine prestonice i besplatnog koncerta za 6.000 mladih, preko OPENS-a na putu koji je poklonio šest murala, obišao gradove u regionu i kamperom se predstavio pred gotovo 3.000 mladih, 3×3 Challengera u centru grada sa 16 ekipa iz 10 zemalja sveta i jednom od najvećih posvećenosti FIBA događaja, do multimedijalnog kviza “Mladi ljudi velika dela” u kojem je učestvovalo skoro šest hiljada ljudi.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs