Početna Politika Opozicioni protest uz sukob sa obezbeđenjem OPENS-a i Pošte Srbije

Opozicioni protest uz sukob sa obezbeđenjem OPENS-a i Pošte Srbije

0

Tokom protesta opozicionog bloka Saveza za Srbiju u Novom Sadu, dogodila su se dva odvojena incidenta sa obezbeđenjem OPENS-a, a posle i sa obezbeđenjem Pošta Srbije, tokom kojeg je radnik izvadio i nož.

Redovan protest opozicije petkom u Novom Sadu se umalo pretvorio u ozbiljan incident, jer su protestanti došli u sukob sa privatnim obezbeđenjima koja im nisu dozvoljavala da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Prvi incident se dogodio na stepeništu Srpskog narodnog pozorišta, kada je pre početka okupljanja obezbeđenje koje je angažovala Omladinska prestonica Evrope postavilo ograde pokrivene crnim platnom i sprečavalo da se protestanti okupe na uobičajenom mestu. Opozicioni protestanti su tražili da se ograda ukloni, kako bi mogli da na mestu gde redovno protestuju i sada održe skup, ali obezbeđenje to nije dozvoljavalo i došlo je do svađe i guranja, koje se umalo pretvorilo u tuču. Na kraju je privatno obezbeđenje sklonilo ogradu ka zgradi SNP-a, navodno nakon intervencije policajaca u civilu, koji su bili u blizini.

Nakon što se situacija smirila, na Pozorišnom trgu je održan protest na kome je istoričarka umetnosti Donka Stančić pretežno govorila o lošem stanju u Novom Sadu i kako aktuelna naprednjačka vlast u osam godina nije skoro ništa uradila, nego samo omogućavala dalji urbanistički haos.

Takođe je govorio i nekadašnji ministar građevine Dragoslav Šumarac, koji se isto osvrnuo na loša urbanistička rešenja u Novom Sadu, ali i ostatku Srbije. On je podsetio i na poslednje afere aktuelnog režima, posebno na slučaj “Krušik” i pozvao da se uzbunjivač Aleksandar Obradović oslobodi. Istakao je da je pobeda svih što je Senat Beogradskog univerziteta potvrdio da je doktorat ministra finansija Siniše Malog falsifikat.

Na protestu je govorila i radnica Pošte Nataša Dejanović Dančetović, koja je objasnila razloge štrajka poštara.

Tokom govora, građani su mogli da na dve posebne table navedu krivična dela i osobe koje su za njih odgovorne, sa ciljem da se potom predaju Milošu Vučeviću, koji je pre nekoliko dana već podneo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, kako bi mu “pomogli u borbi protiv kriminala”.

Nakon govora, šef novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković je pozvao građane da se prošetaju do Glavne pošte na Bulevaru Mihajla Pupina, kako bi dali podršku radnicima Pošte, jer je solidarnost najvažnija u ovom trenutku u Srbiji.

Nakon dolaska pred zgradu, građani i aktivisti opozicionih stranaka su počeli ulaz Glavne pošte da pokrivaju lepljivom trakom na kojoj je pisalo “Solidarnost Pošta”. Prilikom ove akcije, dogodio se i drugi incident, kada je jedan od radnika obezbeđenja Pošte izašao sa nožem u rukama i počeo da seče trake, a potom se povukao nazad u zgradu jer je postojala opasnost da incident bude daleko ozbiljniji.

Okupljeni su se razišli nakon što su oblepili ulaz, a novo okupljanje je najavljeno za naredni petak, 20. decembar, u 18 časova na istom mestu ispred SNP-a.

Izvor: 021
Foto: 021