Početna Gradske teme Novi Sad zaštitio četiri stabla kao spomenike prirode

Novi Sad zaštitio četiri stabla kao spomenike prirode

Skupština grada je na poslednjoj sednici donela doluku da četiri stabla u Novom Sadu postanu spomenici prirode, a na predlog Uprave za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine.

Spomenici prirode su od sada stablo ginka kod hotela “Park”, hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i stabla koprivića i tise u Ulici Miroslava Antića. O ovim stablima će dalje brinuti Grad i Pokrajinski zavod uz pomoć Gradskog zelenila.

Kako se navodi u odluci o proglašenju spomenika prirode, hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi je visok 26 metara sa krošnjom od 20 metara i star je više od 100 godina, dok je stablo ginka kod hotela “Park” visoko 14 metara sa krošnjom od 8,2 metra i staro je oko 100 godina. Stablo koprivića u Ulici Miroslava Antića je visoko 21 metar sa krošnjom od 22 metra i staro je između 80 i 90 godina, dok je stablo tise, koje je pedesetak metara dalje u istoj ulici, visoko 12 metara sa krošnjom 9,8 metara i starošću od 100 godina. Sva četiri stabla se od sada nalaze u režimu zaštite trećeg stepena.

Podsetimo da se u Novom Sadu već dugo pod zaštitom nalazi šest pojedinačnih stabala: koprivić u Ulici Modene, američki platan na Sajlovu, američki platan u Poljoprivrednoj školi u Futogu, platan u dvorištu OŠ “Miloš Crnjanski”, dud na čenejskom salašu i javorolisni platan u dvorištu kasarne “Arčibald Rajs”.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay