Početna Gradske teme Novi Sad predao finalnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture

Novi Sad predao finalnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture

epk

Novi Sad zvanično je poslao finalnu aplikaciju u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, rečeno je na konferenciji za novinare koju su održali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i predsednik Organizacionog odbora “Novi Sad 2021” Nemanja Milenković. Oni su govorili i o nedavno usvojenoj Strategiji kulturnog razvoja Grada Novog Sada, a predstavljeni su i rezultati istraživanja agencije Ninamedia o stavovima građana o kandidaturi za EPK.

“Jako je dobro što smo na vreme usvojili najvažniji dokument, Strategiju kulturnog razvoja, pritom poštujući principe participativnosti i demokratičnosti. Najvažnija poruka koju smo na taj način poslali jeste da ćemo pitanja od opšteg društvenog značaja rešavati planski i sistemski nezavisno od promena u krugu donosilaca odluka. Takođe smo pokazali da građani i stručna javnost, to jest oni koji stvaraju kulturno-umetničke vrednosti imaju pravo da učestvuju u donošnju za njih važnih odluka. Verujem da ćemo poneti laskavu titulu Evropske prestonice kulture, i da će time biti otvorena nova stranica razvoja kulture u našem gradu, u našoj zemlji, ali i opšteg razvoja. U svakom slučaju sve što je urađeno doprinelo je pozitivnim promenama i pokretanju rešavanja najznačajnijih pitanja u kulturi”, istakao je Dalibor Rožić.

epk1

Nemanja Milenković naglasio je da je “Novi Sad 2021” projekat Novosađana i svima se zahvalio na doprinosu i podršci.

“Da li je Novi Sad Evropska prestonica kulture reći će članovi Panela nezavisnih eksperata iz oblasti kulture koje je imenovala Evropska komisija, dolaskom u Novi Sad 29. septembra i konačnom odlukom 13. oktobra u Briselu kada ćemo braniti boje našeg grada”, istakao je Milenković.

Kako je objasnio, istraživanje koje je sprovela Ninamedia, na uzorku od 1202 ispitanika od 17. do 22. avgusta, pokazalo je da 73,5 odsto građana smatra da je Novi Sad grad kulture, 18,5 procenata nema stav, a svega 7,8 odsto ne slaže se sa tom konstatacijom. Polovina građana, čak 49 procenata je čulo za kandidaturu Novog Sada za EPK i znaju šta to podrazumeva, a 28 posto je čulo ali nema predstavu o značenju tog procesa. Kada je reč o mišljenju građana o izdvajanju dodatnih sredstava iz budžeta Grada za potrebe kandidature, 84,8 procenata to podržava, a 5,1 odsto je protiv. Većina Novosađana mišljenja je da Novi Sad može da osvoji tu prestižnu titulu, a oni koji se ne slažu s tim smatraju da je za to potrebno mnogo više ulaganja nego što Novi Sad može da priušti.

“Od sledeće nedelje promovisaćemo ‘Novi Sad 2021’ na ulicama, i to je završni deo realizacije projekta u okviru kojeg je iskazana velika međusektorska saradnja. JKP ‘Parking servis’ dozvolio je da parking kod Srpskog narodnog pozorišta posluži kao pano za predstavljanje projekta, a kompanija ‘Merkator’ takođe je prepoznala njegovu važnost, pa ćemo tokom proslave nihove godišnjice predstaviti devet umetnosti, a tada će Novosađani moći da čuju najznačajnije kompozicije filmske muzike u izvođenju Simfonijskog orkestra ‘Novi Sad 2021’ “, najavio je Nemanja Milenković.

Autor: Nshronika.rs