Početna Kultura Predavanje Stanislave Jovanović na temu “Simbolička snaga zavičajnih motiva Nadežde Petrović”

Predavanje Stanislave Jovanović na temu “Simbolička snaga zavičajnih motiva Nadežde Petrović”

izlozba_nadezda_petrovic

Predavanje Stanislave Jovanović na temu “Simbolička snaga zavičajnih motiva Nadežde Petrović” održaće se u petak, 9. septembra u 18 sati u Galeriji Matice srpske, u okviru izložbe “Od privatnog ka javnom”.

Stanislava Jovanović je kustos-pripravnik Galerije Matice srpske.

Nezavisna, samosvesna i odlučna, Nadežda Petrović nakon povratka sa školovanja u Minhenu preduzima putovanja po Srbiji i Makedoniji, tokom kojih slika pejzaže i portrete ljudi tih krajeva. Platna sa motivima preuzetim iz zavičaja obeležena su prisustvom snažnog nacionalnog osećanja. Karakterističnim modernističkim jezikom ona slika srpske pejzaže i seljake, koji postaju dominantni motivi njenog opusa. Kakva je to bila Srbija koju Nadežda Petrović slika? Istoričar umetnosti Lazar Trifunović ističe da “Srbija nije imala slikara koji je s više poleta, oduševljenja i strasti lutao njenim predelom i slikao njen lik”.

Izložbu Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett možete pogledati do 15. oktobra, od utorka do subote od 10 do 18 sati i petkom od 12 do 20 sati. Tokom trajanja izložbe biće realizovan ciklus predavanja Umetnik u fokusu posvećen umetnicima zastupljenim u kolekciji kompanije Tarkett. Predavanja će se održavati svakog petka u 18 sati.

Autor: 021.rs