Početna Gradske teme Novi Sad sabira utiske nakon izbora za prestonicu kulture 2021. godine

Novi Sad sabira utiske nakon izbora za prestonicu kulture 2021. godine

Milos Vucevic  (2)

Predstavnicima Grada Novog Sada i dalje stižu čestitke na izboru Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Kao jedna od najstarijih institucija u Novom Sadu, Matica srpska zajedno sa svojim institucijama učestvuje i pruža podršku kandidaturi od samog početka.

– Verujem da će Matica srpska dati svoj poseban doprinos upravo sa te pozicije tradicije i inovacija istovremeno i da ćemo svi zajedno uspeti da predstavimo Novi Sad kao evropsku prestonicu na najbolji mogući način – rekla je tim povodom Tijana Bugarski, upravnica galerije Matice srpske.

– Novi Sad je uvek bio grad kulture, a ova titula je to potvrdila i ona je rezultat višedecenijskog kulturnog ulaganja i razvitka – poručio je gradonačelnik Novog Sada.

– Pred nama je pet veoma zahtevnih godina, pet godina gde moramo mnogo svi da radimo, i mi u Novom Sadu, ali očekujemo podršku i pokrajinske administracije, pre svega republičke vlade, i svih ustanova kulture sa teritorije grada Novog Sada, jer samo tako možemo da uspemo. Iznad svega nam je potrebna podrška Novosađana koji su bili i glavni oslonac u ovoj kampanji prethodnih godina – kaže gradonačelnik Miloš Vučević.

Projekat “Novi Sad 2021” osmišljen je kao platforma za kulturni i kreativni razvoj grada, a sve sa ciljem da se već postojeće kulturne ponude grada osnaže, ali i da se omogući urbana regeneracija grada. Takođe da se poradi i na još boljim internacionalnim odnosima grada Novog Sada, ali i na što boljoj turističkoj ponudi.

Interesantno je da je ovo prvi put da grad van Evropske unije ponese titulu Evropske prestonice kulture.

Izvor: RTV
Foto: Novisad.rs