Početna Gradske teme Novi Sad spreman za visoke temperature

Novi Sad spreman za visoke temperature

0

Grad Novi Sad je spreman za najavljene visoke temperature – na tri lokacije postavljene su cisterne sa pijaćom vodom, javne česme na više lokacija u gradu u ispravnom su stanju, a sve nadležne službe su u stanju pripravnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu uputilo je Komandantima i načelnicima štabova za Vanredne situacije Južno-bačkog okruga dopis povodom Upozorenja za ekstremno visoke temperature.

Upravo zbog tako visokih najavljenih temperatura, koje mogu ugroziti zdravlje ljudi, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naložio je komunalnim preduzećima, gradskim upravama i lokalnim zdravstvenim ustanovama da učine sve što je nephodno da bi se adekvatno reagovalo u takvoj situaciji.

Vučević je istakao da je lokalna samouprava u Novom Sadu u stalnoj komunikaciji sa nadležnim Ministarstvom i Sektorom za vanredne situacije, kao i u koordinaciji sa svim gradskim javnim i javno-komunalnim preduzećima i resornim Gradskim upravama.

– Gradska preduzeća su u punoj pripravnosti. Cilj nam je, između ostalog, da apelujemo na građane da se pridržavaju propisa kojima se zabranjuje upotreba vatre, da bismo sprečili pojavu požara na otvorenom. Osim toga bezbeđene su cisterne sa vodom za piće koje su locirane na najfrekventnijim mestima u gradu – rekao je Vučević, dodajući da ekipe zdravstvenih službi u narednim danima trebale bi da pojačaju aktivnosti na obezbeđenju dovoljnog broja patronažnih ekipa.

JKP “Vodovod i kanalizacija” je postavila cisterne sa pijaćom vodom na tri lokacije u gradu, a to su centar grada – na Trgu slobode, Futoška pijaca –na uglu Bulevara oslobođenja i Jevrejske ulice i na Železničkoj stanici – kod sata.

Česme sa pijaćom vodom nalaze na sledećim lokacijama:

Pozorišni trg 3, Zmaj Jovina ulica 22-24, ugao Dunavske ulice i Ulice Ignjata Pavlasa, ugao Bulvara Mihajla Pupina i Ulice Žarka Zrenjanina, ispred Uspenske crkve, na Bulevaru oslobođenja br. 12, kao i na broju 102, na uglu Bulevara oslobođenja i Futoške ulice i uglu ulica Novosadskog sajma i Hajduk Veljkove.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je danas upozorenje za područje Srbije na visoku temperaturu do 12. jula, kada se u većini krajeva očekuje toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 36 stepena C do 38 stepena C, a ponegde i do 40.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay