Početna Intervju dana NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU – Lidija Ćulibrk: Novi Sad trenutno čini...

NOVI SAD GLEDA JEDNU SLIKU – Lidija Ćulibrk: Novi Sad trenutno čini mnogo po pitanju kulturnih dešavanja!

0

Čitaoci portala www.nshronika.rs imaju mogućnost da izaberu “Sliku Novog Sada 2017.” U glasanju će svake nedelje učestvovati i novosadske javne ličnosti.

Svoj glas dala je i Lidija Ćulibrk, glavna i odgovorna urednica magazina “Lepota i zdravlje”:

Koju od predloženih slika birate za “Sliku Novog Sada”?

– Verujem da je “Velika Iza” Vlaha Bukovca najvrednije delo u novosadskim galerijama, ali kao urednica ženskog lajfstajl magazina ne mogu a da ne dam svoj glas Nadeždi Petrović i Kseniji Atansijević. Obe žene su toliko velike i značajne da zaslužuju mog glas.

Koju knjigu trenutno čitate?

– Trenutno čitam novu knjigu Vladimira Pištala “Sunce ovog dana” – pisma Andriću. A u potrazi sam za knjigom Donke Stančić “Novi Sad – Od kuće do kuće”, izdavača Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Bilo bi divno da takva knjiga koja na popularan i zanimljiv način predstavlja arhitekturu našeg grada bude dostupna u knjižarama.

Šta sve Novi Sad treba da uradi pre 2021. godine?

–  Novi Sad trenutno čini mnogo po pitanju kulturnih dešavanja i to je lepo. Međutim, volela bih da se uradi mnogo višeo na polju obrazovanja i zdravstva. Kultura je i odnos prema svom zdravlju, blagostanju tela i duše, prema drugima koji nas okružuju i prema sebi samima. Ne smemo zaboraviti šta je fundamentalno i šta je povezano sa osnovnim ljudskim porivima, potrebom da budemo zbrinuti, siti, zdravi, da nam deca budu zbrinuta, da budu uključena u sistem vaspitanja koji je stabilan i u sistem obrazovanja koji pruža bolju budućnost. U suprotnom sve će ostati na buci i šarenilu uličnih festivala koliko god oni “kulturni” bili, na “hleba i igra” – možda čak i bez “hleba”. A to bi bilo tužno.
Za najlepšu sliku Novog Sada 2017. možete glasati klikom OVDE.

Proglašenje pobedničke slike biće održano na konferenciji #BookTalk2017, 29. septembra, u Novom Sadu.