Početna Gradske teme Novi Sad stvara klimu za nove investicije

Novi Sad stvara klimu za nove investicije

0

Da bi privukao domaće i strane invetitore, Grad je od 2012. do 2021. godine uložio više od 3,9 milijardi dinara u infrastrukturno opremanje industrijskih zona, a iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije podsećaju da su trenutno u toku radovi, za koje je obezbeđena još 2,1 milijarda dinara.

Novosadska industrija je sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka preseljena u industrijske zone, s tim da je najveći deo smešten u zonama sever i jug, s obe strane kanala Dunav-Tisa-Dunav. Nadležni navode da ceo kompleks ima izgrađenu infrastrukturu van zone stanovanja, te da se stalno širi.

U Radnu zonu Sever 1, poznatu i kao Industrijska zona sever, u prethodnom periodu uloženo je ukupno 8,4 miliona dinara. Taj prostor, površine oko 187,21 hektara, kao što i sam naziv kaže, nalazi se severno od kanala Dunav-Tisa-Dunav, u blizini naselja Klisa i Gornje livade. Ovogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta opredeljen je novac za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u delu Ulice Mileve Simić, ali i atmosferske kanalizacije u delu Ulice Josifa Pančića.

Nadležni podsećaju da je kompanija “Aptiv” (Aptiv Mobility Services d.o.o.), koja se bavi proizvodnjom delova i dodatne opreme u auto industriji, otvorila pogon u Radnoj zoni Sever 2, te da je u infrastrukturno opremanje te zone do sada uloženo 56,5 miliona dinara. Područje površine 266,96 hektara često se naziva i Industrijska zona jug, koja je smeštena južno od kanala, u blizini gradskih četvrti Salajka, Banatić, Detelinara, Avijatičarsko naselje, Jugovićevo i Sajlovo.

Giganti u Novom Sadu

U industrijskoj zoni Sever 4 kompanija “Lir” (Lear Corporation d.o.o.) otvorila je fabriku za proizvodnju delova i dodatne opreme za motorna vozila, a tu je i “Beri Kalebo” (Barry Callebaut) fabrika čokolade, koja će biti regionalni centar za snabdevanje rastućeg tržišta Jugoistočne Evrope. Osim toga, u zoni Sever 4 je fabrika turbo punjača za automobile kompanije “BMTS Tehnology”, dok japanska grupacija “Nidek” gradi razvojni centar i fabriku motora za električna vozila.

Na sajtu Gradske uprave navedeno je da je ovogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta opredeljen novac za nastavak izrade tehničke dokumentacije zacevljenja kanala S-800 između Ulice put novosadskog partizanskog odreda i Privrednikove ulice, kao i za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u delu Privrednikove ulice.

Po površini najveća industrijska zona u gradu (896,53 hektara) – Radna zona Sever 4, nalazi se u blizini naselja Šangaj, Mali Beograd, Mišin salaš i Veliki rit, a za opremanje tog prostora do sada je izdvojeno 3,7 milijardi dinara, odnosno novac je uložen u infrastrukturu, kao i gradnju hale za izdavanje, za proizvodne pogone. Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije napominju da je u radnoj zoni Sever 4 u toku gradnja saobraćajnih površina i prateće infrastrukture (1.faza), te da je ukupna vrednost tog posla 201,4 miliona dinara.

U radnu zonu Kać, površine 3,67 hektara, u neposrednoj blizini istoimenog naseljenog mesta, uloženo je 119,7 miliona dinara. Na tom prostoru kompanija “Kontinental automotiv Srbija” (Continental) gradi, kako je navedeno, jednu od najvećih fabrika te kompanije na svetu. Podsećanja radi, “Kontinetal” je u martu prošle godine otvorio fabriku u Radnoj zoni Sever 4.

Izvor: Dnevnik
Foto: UGZINS