Početna Gradske teme Širi se Dečja bolnica u Novom Sadu, gradi se Stomatologija

Širi se Dečja bolnica u Novom Sadu, gradi se Stomatologija

0

Gradski urbanisti planiraju povećanje kapaciteta Dečje bolnice, odnosno Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kao i izmeštanje Stomatologije Medicinskog fakulteta.

To podrazumeva rušenje starih i gradnju novih objekata, s tim da će pojedine zgrade biti nadograđene i dograđene, a značajan deo, kako je objašnjeno, u potpunosti rekonstuisan.

Izmenama i dopunama Plana generalne regulacije novog gradskog centra s okruženjem, obuhvaćeno je građevinsko područje površine 1,17 hektara, uključujući kompelks Dečje bolnice. Autori plana, koji je na uvidu do 10. juna, navode da je cilj izmena i dopuna aktuelnog planskog dokumenta, usklađivanje zahteva i potreba korisnika prostora i stanja na terenu sa mogućnostima realizacije, te, kako je objašnjeno, stvaranje uslova za gradnju novih delova objekta Dečije bolnice, kao i nadogradnju i rekonstrukciji delova objekta koji se zadržavaju.

Predviđeno je rušenje objekata Stomatologije Medicinskog fakulteta, Magnetne rezonance, Klinike za pedijatriju – blok 1, kao i Klinike za habilitaciju i rehabilitaciju, a umesto tih zgrada biće izgrađene nove. Osim toga, planirano je i rušenje ograde prema Hajduk Veljkovoj ulici, s portirnicom.

Na mestu Stomatologije će biti izgrađena šestospratnica (Po+P+6), s delom od sedam spratova (Po+P+7), koji se povezuje sa Poliklinikom instituta i novim delom objekta (Po+P+6), predviđenim na mestu srušene Klinike za pedijatriju – blok 1. Na prostoru Klinike za habilitaciju i rehabilitaciju planira se novi objekat visine šest spratova (Po+P+6), a neposredno uz kolski ulaz će biti podstanica za medicinske gasove koja koristi postojeći rezervoar, koji se po potrebi može rekonstruisati i proširiti na parceli korisnika.

Pokrajina izdvaja 67,5 miliona dinara za projektnu dokumentaciju

Inicijativu za izgradnju novog objekta Dečje bolnice, na mestu Stomatologije u okviru Kliničkog centra Vojvodine, Pokrajinska vlada je pokrenula početkom godine i tada je za izradu projektno-tehničke dokumentacije novog komlpeksa opredeljeno 67,5 miliona dinara. Osim toga, obezbeđeno je i 8,4 miliona dinara za pribavljanje dokumentacije za gradnju nove zgrade Klinike za stomatologiju, koja je planirana u okviru kompleksa Medicinskog fakulteta.

Predviđeno je da podrumska garaža, s oko 130 parking mesta na najmanje dve etaže, bude građena u isto vreme kada i drugi objekti u kompleksu. Broj podzemnih nivoa nije ograničen, uz uslov da se taj objekat obezbedi od podzemnih voda.

Poliklinika instituta biće nadograđena, do četiri sprata (Po+P+4), a ujedno je planirana i dogradnja južnog dela, te povezivanje s novim delom objekta.

Klinike za dečiju hirurgiju i pedijatriju (blokovi 2 i 3) u potpunosti će biti rekonstruisane, uz dogradnju, koja će, kako se očekuje, poboljšati funkcionalnost.

Urbanisti predlažu da iznad završnih etaža objekata budu postavljene konstrukcije za solarne kolektore, kao i da ravni krovovi budu ozelenjeni niskim i srednjim rastinjem.

Kolski i pešački pristupi su planirani iz Ulice dr Hempta i Hajduk Veljkove, a kroz prizemlje objekta (Po+P+6), koji je predviđen na mestu Klinike za habilitaciju i rehabilitaciju, neophodno je isprojektovati pasaž u produžetku Ulice dr Hempta, minimalnih dimenzija 5 dž 3,5 metra.

Urbanisti su ostavili mogućnost da u okviru kompleksa bude izgrađen heliodrom, uz preporuku da to bude realizovano na ravnom krovu najviše zgrade, najverovatnije one koja je planirana umesto Stomatologije.

Osim gradnje novih objekata i rekonstrukcije i proširenja starih, planirano je i pejzažno uređenje prostora, kao i postavljanje urbanog mobilijara i informativnih tabli, a autori nacrta plana predlažu i ozelenjavanje krovova.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay