Početna Gradske teme Novi Sad sve bliže rešenju da kompletno smeće pretvori u izvor prihoda

Novi Sad sve bliže rešenju da kompletno smeće pretvori u izvor prihoda

0

Novi Sad je sve bliži izgradnji savremenog regionalnog centra za upravljanje otpadom. Urađena je prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom.

Studija opravdanosti, na osnovu višekriterijumske analize više lokacija pokazala da je područje pored postojeće gradske deponije/smetlišta površine 244,35 hektara najpovoljnije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

DOBIJENA SAGLASNOST

U Gradskoj kući kažu da je u toku izrada tehničke dokumentacije i zatvaranje finansijske kontrukcije.

– Reviziona komisija za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije za objekte od značaja za Republiku Srbiju dala je saglasnot na studiju, ali će gradnja biti moguća tek nakon potpune izrade tehničke dokumentacije i ishodovanja svih saglasnosti u skladu sa važećom zakonskom regulativom, kao i obezbeđivanja izvora finansiranja najvećim delom iz EU fondova – kažu u Gradskoj kući.

EU STANDARDI

Predviđeno je da u sklopu Regionalnog centra za upravljanje otpadom radi i regionalna deponija, a da se postojeće smetlište sanira.

Grad ističe da će novi centar biti usklađen sa nacionalnim i EU zakonodavstvom.

– Centar će prerađivati smeće iz Novog Sada i sedam opština, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa. To će prema postojećim procenama omogućiti dovoljne količine otpada koji će omogućiti finansijsku samoodrživost i isplativost postrojenja, jer će imati dovoljno sirovine za preradu za reciklažnu industriju. To će rešiti problem smeća i obezbediti prihode za sve gradove.

Novi Sad je već uspeo da reši problem biološkog otpada. Sva trava, lišće, granje i baštenski otpad, prerađuju se u kompost i biogorivo. Postrojenje radi u okviru Gradskog zelenila, koje ostvaruje uštede, jer ne mora da kupuje kompost za uzgajanje i sadnju drveća i cveća, a ujedno može da ostvaruje zaradu prodajom viška otpada na tržištu.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay