Početna Gradske teme Novi Sad sve bliže tome da nakon jednog veka dobije novi Vatrogasni...

Novi Sad sve bliže tome da nakon jednog veka dobije novi Vatrogasni dom

Novosadski vatrogasci su sve bliži tome da posle više od 100 godina dobiju svoju drugu stanicu u gradu.

Korak bliže gradnji i to na uglu sadašnjeg Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice na Telepu, napravljen je time što je raspisan tender za izbor projektanta ovog objekta.

Drugi novosadski vatrogasni dom, zvaničnog naziva “Regionalni centar za vanredne situacije u Novom Sadu”, biće smešten na 2,35 hektara trenutno neuređene zelene površine. Predviđeno je da objekat ima do dva sprata od oko sedam hiljada kvadrata. U okviru ovog objekta ne bi bila samo Vatrogasno spasilačka brigada, već i druge službe Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu kao što su Operativni centar, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekta, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri korišćenju objekata, Odeljenje za upravljanje rizikom i Odeljenje za civilnu zaštitu.

Budući vatrogasni dom u prizemlju će imati garažu za vatrogasna vozila, perionicu, servis za opremu i radionicu za popravku vozila, dnevnu sobu za boravak vatrogasaca, čajnu kuhinju, restoran i druge prostorije. Na prvom spratu će biti smešten Komandno-operativni centar, učionice, amfiteatar, sala za sastanke, arhiva, teretana, fiskulturna sala, spavaona za vatrogasce i kancelarije. Na drugom spratu se planiraju kancelarije raznih odeljenja Uprave za vanredne situacije, a koji bi imale poseban ulaz za građane koji dolaze kod inspektora.

U dvorištu kompleksa bi trebalo da bude pista za helikopter, toranj od pet etaža, veštačka stena i drugo za trening i obuku od zaštite od požara, kako za vatrogasce, tako i svih koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja. U okviru objekta je planirana i gradnja zatvorenog bazena.

Garaža će imati više od hiljadu kvadrata i omogućiće smeštaj 20 različitih kamiona i drugih vozila, dok preostali prostor treba da omogući smeštaj do 100 vatrogasaca. Ka Bulevaru patrijarha Pavla će biti okrenuto 10 garažnih mesta na kojima će moći da se parkiraju vatrogasna vozila koja idu u intervencije. O koliko se velikom kompleksu radi, govori podatak da se planira 150 parking mesta.

Projekat Vatrogasnog doma će koštati 13,2 miliona dinara, ali za sada nije poznato koliko bi mogla da košta izgradnja tog objekta.

Dodajmo da je u planu i da se u nekoj daljoj budućnosti na ostatku iste parcele izgrade objekti za potrebe policije, hitne pomoći i drugih gradskih službi.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay