Početna Gradske teme Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce?

Novi Sad dobija groblje za kućne ljubimce?

0

Novi Sad bi u budućnosti, po uzoru na pojedine evropske gradove, mogao da dobije groblje za kućne ljubimce, pošto je, prema izmenama Programa poslovanja JKP „Zoohigijena i veterina“ za 2021. godinu, predviđeno četiri miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za njegovu izgradnju u zoni Sever 4.

Član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić održao je u oktobru sastanak sa predstavnicima više udruženja građana za zaštitu životinja, a koji su inicijativu za uređenje prostora gde bi bili sahranjivani kućni ljubimci. Kako su istakli, u Novom Sadu postoji sve veća potreba za mestom za dostojno sahranjivanje kućnih ljubimaca, odnosno mogućnost da se vlasnici na human i civilizovan način oproste od njih.

Vođeni tom inicijativom, JKP „Zoohigijena“ je dala predlog da se prostor na kojem će se nalaziti groblje kućnih ljubimaca uvrsti u Generalni urbanistički plan, te je tim planom predviđeno da se projekat groblja za kućne ljubimce realizuje u zoni Sever 4, na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srbije, a koje bi bilo ustupljeno Gradu za tu namenu. Međutim, još nije precizirano kada bi izgradnja mogla da počne, jer prenos vlasništva nad zemljištem sa Republike Srbije na Grad Novi Sad, i javne nabavke, koje je neophodno sprovesti za projektovanje i izvođenje radova na groblju kućnih ljubimaca, podrazumevaju rokove koje u ovom momentu nije lako predvideti.

Ipak, iz Gradske kuće naglašavaju da će nastojati da se projekat realizuje u što kraćem roku.

I ranijih godina je bilo reči o uređenju i izgradnji groblja za kućne ljubimce u našem gradu, a pre četiri godine kao moguće mesto spominjala se sremska strana grada, odnosno Alibegovac.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay