Početna Gradske teme Novi Sad u dvorištu Sinagoge dobija spomenik Jevrejima pripadnicima NOB-a

Novi Sad u dvorištu Sinagoge dobija spomenik Jevrejima pripadnicima NOB-a

0

Novi Sad bi uskoro mogao da dobije spomen-obeležje novosadskim Jevrejima koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkom pokretu i koji su poginuli u antifašističkoj borbi između 1941. i 1945. godine.

Da li će se to i dogoditi zavisi od odbornika u Skupštini grada pred kojima će se naći odluka o postavljanju ovog spomenika u dvorištu Sinagoge, u Jevrejskoj ulici.

Predviđeno je da na spomen-obeležju u vidu granitne ploče bude uklesan simbol Davidove zvezde, ispod kojeg će na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku pisati: “Jevreji Novog Sada poginuli u otporu protiv fašizma 1941-1945”. Sa strane će biti uklesana 92 imena.

Pri dnu će pisati da je donator Kamenorezačka radnja “Petrović” iz Rumenke, kao i godina iz koje datira donacija.

Odluka o postavljenju spomenika se donosi pošto su prethodno dobijene dozvole i mišljenja od nadležnih gradskih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i JP “Urbanizam”, Saveta za kulturu grada i Ministarstva za rad, zapošljavanje, bobračka i socijalna pitanja, koje je donelo rešenje da je ovo obeležje u skladu sa odredbama Zakonu o ratnim memorijalima.

Inicijativa da se postavi spomenik novosadskim Jevrejima koji su kao partizani poginuli boreći se protiv nacista, fašista i raznih kvisliških jedinica podneta je krajem 2019. godine od strane Jevrejske opštine.

Jevrejska opština je navela da se mnogi članovi Jevrejske zajednice nisu mirili sa surovom politikom okupatorskog režima, zbog čega su aktivno učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi, te da se nekoliko stotina ovdašnjih Jevreja priključilo pokretu otpora.

Izvor: 021.rs
Foto: NSHronika.rs