Početna Gradske teme Novi Sad u narandžastom – “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Novi Sad u narandžastom – “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

0

Zgrada Pokrajinske vlade Vojvodine će od 25-og novembra biti u znaku narandžaste boje, u cilju skretanja pažnje na trajanje kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. U Srbiji je u proteklih deset godina ubijeno 350 žena, a samo u toku ove godine, njih 28.

Nasilje nad ženama i devojčicama, jedan je od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava, a u protekloj godini u Srbiji je stradalo 28 žena.

– Podaci pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji prebijena ili je doživela neki od osnovih oblika nasilja. Podaci govore da su među nasilnicima uglavnom muškarci, a da su žene najčešće žrtve nasilja u porodici – izjavio je Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman.

Devedesetpet odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama, a iz Zavoda za ravnopravost polova Vojvodine navode da je upravo to pitanje koje treba da zabrine celokupno društvo.

– Takođe, od ovih 28 posto ubijenih žena, to su medijske analize jer zapravo pravih institucionalih analiza nema. Zapravo, ne možemo znati u ovom trenutku koliko je žena umrlo trpeći nasilje – rekla je Divna Milović iz Zavoda za ravnoopravnost polova.

Sedmog decembra biće predstavljeni rezultati istraživanja Istambulske konvencije donete 1. jula 2017. godine, a cilj je prikazati dokle je naše društvo stiglo kada je u pitanju sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama.

Nizom edukativnih predavanja u Novom Sadu i u još 13 opština, biće obeleženo 16 dana aktivizma, koji treba da traje i tokom svih ostalih dana u godini, jer je poražavajuća statistika o broju ubijenih žena u Srbiji jedan od najvećih problema našeg društva.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay