Početna Gradske teme Program “Godine uzleta” u novosadskim vrtićima

Program “Godine uzleta” u novosadskim vrtićima

0

“Radosno detinjstvo” počelo je da primenjuje novi program pod nazivom “Godine uzleta”. Cilj tog programa je da se deca odvoje od prekomerne upotrebe tehnologije i podstaknu na kreativnost. U predškolskoj ustanovi “Veseli vrtić”, već daje dobre rezultate.

U novom programu deca učestvuju zajedno sa roditeljima, uče da istražuju okruženje, da se samostalno snalaze u problemskim situacijama, kao i da postavljaju pitanja.

– Projekti nastaju tako što deca zajedno sa odraslima u prostoru koji je inspirativan za dete zajedno kreiraju projekat. Prostor je bitan zato što je on kao treći vaspitač – dete u prostoru istražuje, dobija nove ideje, stvara nove odnose i proširuje svoja znanja – kaže Jasna Ivanović, glavna vaspitačica, “Veseli vrtić”.

– Vaspitač više nije jedini izvor znanja, vaspitač je partner u tom procesu učenja, zajedno sa decom istražuje, ne ograničavamo ih više našim znanjima. Do sad smo mi bili, odnosno naša znanja su bila granica do koje se sa decom ide, a sada je ta granica šira jer se uključuje lokalna zajednica, uključuje se i roditelj i mi zajednički istražujemo temu koja decu zanima – kaže Vesna Vučković, vaspitačica, “Veseli vrtić”.

Ovaj program donosi i promene u odnosu sa roditeljima, jer su oni sada direktno uključeni u interakciju sa decom, pored vaspitača i na taj način postaju dodatno motivisana.

– Imamo odličnu saradnju sa vaspitačima, iz svake grupe po jedan roditelj je u klubu roditelja. Dajemo ideje, realizujemo projekte, zaista su se sjajni roditelji uključili koji na mnoge načine vrtić izvode iz zgrade, uključuju ga u spoljašnji svet – kaže Maja Kulačin, roditelј.

Mališani su radoznali, otvoreni, utrkuju se da otkriju sve što ih zanima i što im ovaj projekat omogućava.

– Nama je cilj da se otvorimo prema sredini u kojoj zapravo naša deca odrastaju. Projektno planiranje traži partnerski odnos, traži jedan oblik rada koji podrazumeva istraživački procesu sticanja znanja – kaže Simonida Plisnić, pedagog.

“Godine uzleta” se trenutno primenjuju u tri vrtića i desetak osnovnih škola u Novom Sadu, a Ministarstvo obrazovanja želi da taj program zaživi u svim obrazovnim ustanovama u zemlji do kraja 2019. godine.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay