Početna Gradske teme Novi Sad u narednim godinama dobija 15 alarmnih stanica i sistem za...

Novi Sad u narednim godinama dobija 15 alarmnih stanica i sistem za javno uzbunjivanje

0

Čelnici Novog Sada planiraju da do 2023. godine finansiraju izgradnju novog sistema za javno uzbunjivanje, a u sklopu sistema protivpožarne zaštite i “Službe 112”.

Osim neophodne projektne dokumentacije, Grad će finansirati izgradnju alarmnih stanica tj. sirena na 15 lokacija, nabavku i ugradnju opreme za praćenje i daljinsko upravljanje sirenama u Upravi za vanredne situacije u Novom Sadu, kao i postavljanje UHF (ručne) radio-mreže za komunikaciju između nadležnih.

Za početak, za narednu godinu se u budžetu grada planira 14,4 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije i dobijanje svih potrebnih dozvola. Postavljanje sirena uslediće u narednim godinama, a celokupna aktivnost će, prema akustičkoj studiji za Novi Sad, koštati 239,6 miliona dinara, navodi se u planovima koji će se uskoro naći na sednici Skupštine grada.

Prema novom Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, rano upozoravanje, obaveštavanje i uzbunjivanje u slučaju vanrednih situacija posao je svake lokalne samouprave, koja mora da ima svoj sistem za javno uzbunjivanje, a koje odobrava ministarstvo. Obaveze obuhvataju obaveštavanje nadležnih službi o stanju klime, vode, o postojanju opasnih materija u vazduhu, zemljištu i vodi, kao i o svim drugim pojavama koje mogu da ugroze ljude, objekte i životnu sredinu.

Nadležna služba naziva se Službom 112, a čine je Nacionalni centar 112, operativni centri 112, situacioni centri i najavljeni sistem javnog uzbunjivanja.

U ovom trenutku nisu poznate tačne lokacije 15 sirena, ali se pretpostavlja da će one biti postavljene na stambenim i zgradama koje imaju druge namene, poput škola. Tu odluku će doneti Grad, a prema zakonu, vlasnici zgrada, vlasnici posebnih i samostalnih delova u stambenim zgradama i zgradama drugih namena dužni su da, bez nadoknade, za potrebe ranog upozoravanja, obaveštavanja i uzbunjivanja, omoguće instaliranje sirena.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay