Početna Gradske teme Novi Sad uskoro ostaje bez trećine pedijatara

Novi Sad uskoro ostaje bez trećine pedijatara

0

doctor-1149150_640

Novosadski Dom zdravlja u naredne tri godine napustiće više od pola zaposlenih pedijatara, jer stiču uslov za penziju, a Ministarstvo zdravlja zbog programa racionalizacije ne dozvoljava zapošljavanje novih specijalista. Trenutno novosadsku decu leči 62 lekara pedijatra.

Na specijalizaciji je svega sedam lekara, od kojih četvoro završava specijalizaciju tek za dve-tri godine. S obzirom na to da je prosečna starost lekara pedijatara 54 godine, analiza Doma zdravlja govori da će čak 23 lekara ispuniti uslov za penziju u naredne tri godine.

Prema važećim normativima, kao urbana sredina, pedijatrijska služba Novog Sada deli se na predškolske i školske pedijatre i prema tome, broj dece po pedijatru predškolskog urasta je 850, a školskog 1.300, potvrdila je za “021” načelnica pedijatrije Doma zdravlja Vesna Vuleković. Ona je napomenula da Ministarstvo zdravlja ne prepoznaje problem obnavljanja kadra usled važećeg sistema racionalizacije i zabrane zapošljavanja, što će za veoma kratko vreme stvoriti još gori problem u lečenju dece nego što je ovaj postojeći.

Ja ne znam kako ćemo raditi jer i postojeća situacija dosta smanjuje kvalitet rada u zdravstvu, pa i pedijatriji. Primetno je povećanje broja poseta lekaru, dok sa druge strane veliki deo tehničkog posla obavlja stručno medicinsko osoblje, što nam oduzima vreme da se kvalitetno posvetimo pacijentu. Zatim, problem stvara i nekontinuirana isporuka vakcina, što povećava broj poseta lekara, a tu je naravno i problem razuđenosti ambulanata. Dovedeni smo u situaciju da jedna osoba radi puno i to posao koji nije njen, a taj problem se ne prepoznaje kao važan na najvišem državnom nivou – kaže ona.

Planovi zapošljavanja vrše se na osnovu normativa. Međutim, plan racionalizacije koji dolazi od državnog vrha i MMF-a zanemaruje postojeće stanje i nadolazeći problem. Iz Doma zdravlja napominju da jedino što oni mogu da urade je da što više zdravstveno edukuju pacijente kako bi znali kada da idu kod lekara, odnosno da se ne ide kod lekara za svaki zdravstveni problem jer su zdravstveni radnici ionako prenatrpani poslom.

Ovaj problem inače postoji na nivou svih lekara specijalista u Novom Sadu, pa i celoj Vojvodini. Grad Novi Sad iako osnivač i finansijer Doma zdravlja nije nadležan za rešenje ovog problema, već je to isključivo problem koji treba da reši država.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com