Početna Gradske teme Novi Sad: Uskoro prekid trudnoće lekovima

Novi Sad: Uskoro prekid trudnoće lekovima

0

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine od avgusta bi trebalo da počne da se primenjuje medikamentozni prekid trudnoće.

Osim do sada opšte poznate hirurške metode za abortus, koja se primenjivala u porodilištima, pre nekoliko meseci u Srbiji su zvanično registrovana dva leka za novu metodu za prekid trudnoće.

Medikamentozni prekid trudnoće do sedme nedelje bi trebalo da bude prijateljski nastrojen po pacijentkinju, sa minimalnim komplikacijama.

Zahvat će se raditi bez anestezije, pod dvodnevnim nadzorom stručnog osoblja, kažu u Betaniji.

– Pacijentkinjama bi se ordinirao lek, koji bi one uzele oralno. Nakon toga, u narednih četiri do osam sati bi one bile informisane o nastupanju krvarenja, i u principu, nastupili bi verovatno u određenoj meri i bolovi. Za to pacijentkinje moraju biti spremne i informisane. Nakon toga bi se popio drugi lek, prostaglandin i nakon toga bi došlo do izbacivanja koncepta – kaže prof. dr Aleksandra Trninić Pjević, ginekolog, predsednica Etičkog odbora za Vojvodinu za prekide trudnoće posle 20. nedelje.

Osim do sedme nedelje, lekovi bi se mogli primenjivati i u kasnijim mesecima, ukoliko se u toku vođenja trudnoće konstatuje da je ona nastala kao posledica silovanja, da ugrožava zdravstveno stanje majke, o čemu odlučuje stručni kolegijum koji čini pet lekara specijalista, pravnik i psihijatar.

– Imamo sad dovoljno iskustva da je taj način prekida trudnoće bezbedniji po trudnicu, zbog toga što se smanjuju mogućnosti mehaničkih oštećenja koja postoje ukoliko se primenjuje klasičan vid prekida trudnoće – kaže prof. dr Tihomir Vejnović, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

Prekidanje trudnoće uz pomoć lekova, primenjuje se jedino u klinici Narodni front u Beogradu, a po dobijanju odobrenja Ministarstva, toj ustanovi trebalo bi da se uskoro pridruže i klinike u Višegradskoj u Beogradu i novosadska Betanija.

Izvor: RTV