Početna Gradske teme Novi Sad uvodi obaveznu mesečnu naknadu „za spremnost rada vodovoda i kanalizacije“

Novi Sad uvodi obaveznu mesečnu naknadu „za spremnost rada vodovoda i kanalizacije“

0

Gradsko veće predložilo je da se za svako domaćinstvo i poslovnog korisnika uvede fiksna mesečana naknada od 118 dinara „za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije“.

Skupština grada će izmene i dopune Odluke o uslovima i načinu organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti isporuke vode i uklanjanja vode doneti na sednici u petak, 18. decembra, a očekuje se da na računima za januar koji stižu u februaru više od 153.000 domaćinstava i više od 8.600 privrednih subjekata mesečno počne da plaća 118 dinara koji će ići na račun JKP „Vodovoda i kanalizacije“.

Kako se navodi u predlogu odluke, cena za pogonsku spremnost sistema se utvrđuje kao mesečni fiksni iznos i namenjena je za izgradnju i rekonstrukciju, odnosno investiciono održavanje tehničkog sistema, kao i za nabavku opreme. Ova cena od 118 dinara bi se plaćala bez obzira na mesečni iznos koji Novosađani plaćaju za vodu i kanalizaciju, što znači da će i onaj ko ima 0 dinara potrošnje morati da plati ovu naknadu u punom iznosu.

Sa novim nametom, JKP „Vodovod i kanalizacija“ će prihodovati skoro 229 miliona dinara godišnje, što je oko 10 odsto prihoda na osnovu naplate potrošnje vode i odvođenja otpadnih voda, piše 021.

Odlukom koja ide pred Skupštinu grada nije planirano da se menjaju cene vode i kanalizacije, koje važe već 10 godina.

Izvor: 021
Foto: Pixabay