Početna Gradske teme Novi Sad uzima kredit da kupi prvih 10 električnih autobusa

Novi Sad uzima kredit da kupi prvih 10 električnih autobusa

0

Grad Novi Sad će se kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zadužiti osam miliona evra kako bi kupio 10 električnih autobusa i sagradio dva ili tri punjača za ova vozila.

Kako se može videti na sajtu EBRD-a, ovo će biti povećanje već postojećeg zajma od sedam miliona evra koji je uzet za kupovinu 29 autobusa na gas, koji su nedavno isporučeni Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP).

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da su prošle nedelje dobili od republičkog ministarstva dozvolu da počne nabavka 10 autobusa na električni pogon sa punjačima. On je objasnio da se radi o kreditu od osam miliona evra sa kamatom od 1,1 odsto, što je, kako je naveo, povoljnije nego da se na neki drugi način nabavljaju ova vozila.

Nabavku će sprovesti EBRD, a njoj će prethoditi potpisivanje ugovora.

S obzirom kakvi su rokovi kada su u pitanju javni tenderi i isporuke autobusa, može se očekivati da ovih 10 autobusa u Novi Sad stigne krajem ove ili početkom naredne godine, pod uslovom da ne bude odlaganja.

GSP u voznom parku nema ni jedno električno vozilo, mada planovi o njihovoj kupovini postoje već nekoliko godina. Razgovori sa EBRD su počeli tokom 2019. godine, dok je pismo o namerama potpisano polovinom 2020. godine.

Izvor: 021
Foto: NSHronika.rs