Početna Gradske teme Novi Sad zauzeo 84. mesto po transparentnosti lokalne samouprave

Novi Sad zauzeo 84. mesto po transparentnosti lokalne samouprave

0

novi sad

Transparentost Srbija sprovela je tokom 2015. godine istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji na osnovu kriterijuma transparentnosti, a najbolje je rangirana opština Paraćin sa ocenom 74, dok je Novi Sad dobio skoro upola manje bodova od prvoplasiranog.

Predstavnici TS naveli su da su konačne ocene, odnosno indeksi, teoretski mogli da budu u rasponu od 0 do 100, a da su bili između 11, što je najniža ocena koju imaju dve opštine, i 74.

Gradovi i opštine, njih 145, rangirani su zajedno, dok su 23 gradske opštine ocenjene, ali ne i rangirane, s obzirom da nemaju iste nadležnosti kao opštine, ali i da su u praksi različiti indikatori neprimenljivi na pojedine gradske opštine.

Prosečna ocena je 40, što je relativno nisko. Ocenu iznad 50 imaju 32 lokalne samouprave, iznad 60 njih osam, dok samo jedna opština ima ocenu veću od 70.

Na drugom mestu je opština Inđija sa ocenom 66, a na trećem Bačka Topola sa ocenom 62. Poslednje su Smederevska Palanka i Bela Crkva sa po 11 poena.

Novi Sad se nalazi na 84. mestu od ukupno 144, sa prosečnom ocenom 38, što je dosta nisko. Tako je za transparentnost rada skupštine Novi Sad dobio 7 od maksimalnih 15 bodova, za transparentnost budžeta 6 od maksimalnih 16, dok je transparentnost rada javnih preduzeća i ustanova ocenjen sa najmanje poena, odnosno dobio je 2 od maksimalnih 18 bodova.

Uočeno je da se, u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza. Dodaje se da se obaveze koje ne povlače sankcije ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često krše.

Malobrojni su slučajevi istupanja van zakonskog okvira i preduzimanja mera koje nisu obavezne, a mogu da unaprede transparentnost.

Eksplicitan iznos plata lokalnih funkcionera može se naći u informatorima manje od polovine opština. Vidno istaknute procedure i rokove za postupanje po predmetima u prostorijama uprave ili u uslužnom centru ima tek desetak opština.

Kompletnu interaktivnu mapu transparentnosti možete pogledati OVDE, sa rangiranjem svake pojedinačne opštine, dobijenim ocenama i bodovima po svakoj pojedinačnoj kategoriji. Detalje istraživanja mogu se pronaći OVDE.

Autor: Beta, 021