Početna Gradske teme Novi semafor kod Jodne banje od danas u probnom režimu

Novi semafor kod Jodne banje od danas u probnom režimu

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije obaveštava javnost da su završeni radovi na postavljanju semafora na raskrsnici ulica Futoška i Nikole Tesle (kod Jodne banje) i da će od danas, 28. jula, ovaj semafor biti pušten u probni rad, odnosno na treptač, što je uobičajena procedura da bi se korisnici navikli na novopostavljenu signalizaciju.

Кada istekne probni režim i ishoduje se upotrebna dozvola, semafor će biti pušten u redovan rad.

Osnovna potreba za semaforizovanjem ove raskrsnice je omogućavanje bezbednog prelaska pešaka i biciklista preko saobraćajnice sa tri saobraćajne trake po smeru, kao i lakšeg uključivanja vozila iz Ulice Nikole Tesle na Futošku ulicu.

Кako bi se bezbednost saobraćaja podigla na viši nivo, a da se pritom što manje remete tokovi vozila koja se kreću Futoškom ulicom, predviđen je detektorski sistem rada ovog semafora. Detektorska najava vozila koja iz sporednog pravca (iz Ulice Nikole Tesle) skreću levo obavljaće se preko induktivne petlje, dok će pešaci pritiskom na taster, koji se nalazi na semaforskom stubu, omogućiti pojavu zelenog svetla i obezbediti siguran prelazak preko kolovoza. Кako bi se omogućila veća protočnost saobraćaja, novoizgrađeni semafor radiće u koordinaciji sa drugim semaforima u Futoškoj ulici.

Pored postavljanja saobraćajne signalizacije, na predmetnoj raskrsnici izvršeni su i građevinski radovi. Na pešačkim prelazima su uspravni ivičnjaci zamenjeni upuštenim, a na biciklističkim stazama ivičnjaci su ukinuti u potpunosti.

Apeluje se na vozače da povećaju opreznost i da dodatno obrate pažnju na novopostavljenu saobraćajnu signalizaciju u veoma frekventnoj Futoškoj ulici.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay