Početna Gradske teme Novi štrajk: Radovi na Žeželjevom mostu ponovo stali

Novi štrajk: Radovi na Žeželjevom mostu ponovo stali

0

zezeljev-most-Tanjug-Jaroslav-Pap

Radovi na Žeželjevom mostu ponovo su stali zbog štrajka radnika. Zaposleni u “Mostogradnji”, podizvođaču u gradnji Žeželjevog mosta, nisu primili plate od maja, i kažu da neće početi da rade dok ne dobiju zaostale zarade.

Dolazimo na posao već dva dana, ali ne radimo. Nismo primili platu skoro pet meseci, a visimo svaki dan sa 30 metara i radimo. Dok su se izvođači radova i investitori natezali oko dodatnih para za nastavak radova, o nama radnicima očigledno niko nije mislio“, kaže za Blic jedan od štrajkača.

Polemika u vezi sa novcem koji je nedostajao, a potom u celosti uplaćen izvođaču radova i podizvođaču, nastaje se konkretnim pitanjem – kako je moguće da novac Evropske unije, Grada Novog Sada i Uprave za kapitalna ulaganja mesecima nije došao u ruke radnika, iako je uplaćen sredinom godine?

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković, kaže za 021 da je Pokrajina sve svoje obaveze ispunila na vreme, prenela 234 miliona dinara, a sva odgovornost za stanje na terenu je na drugom investitoru – Železnicama Srbije.

Veoma smo zabrinuti, kao većinski finansijer izgradnje Žeželjevog mosta, jer štrajk radnika produžava rokove i svakog dana nanosi štetu građanima, poreskim obveznicima koji su taj most i platili. Dozvolivši da radnici ne budu plaćeni, Železnice Srbije, kao investitor ovog projekta, pokazuje da ne vodi projekat kako treba i ugrožava izgradnju mosta. One treba danas da odgovore građanima na koji način će sve biti rešeno, jer oni treba da znaju kako je novac uložen. Zašto on nije došao do radnika, kod kojih je trebalo?“, kaže Malenković i dodaje da se problemi na izgradnji javljaju prečesto da bi i dalje bili tolerisani.

Izvođač radova je špansko-italijanski konzorcijum “Azvi”, koji je kao podizvođača angažovao firmu “Mostogradnja”, a ona dalje posao prenela na svoje radnike. Zbog čega oni nisu dobili svoj novac nije mogao da nam kaže direktor “Mostogradnje” Branko Knežević, koji je rekao da ga pozovemo kasnije.

U Železnicama Srbije kažu da će odgovor na stanje na terenu poslati u toku dana.
Podsetimo da su radnici angažovani na Žeželju iz istog razloga štrajkovali i ranije, kada su im data obećanja da će novac koji im pripada biti uplaćen. Kada je to konačno urađeno u junu ove godine, počeo je da teče rok od 17 meseci za završetak radova. Shodno i najavama Zorane Mihajlović, koja je decembra prošle godine bila ministarska građevinarstva, trebalo je da budu i detaljne kontrole radova na svake dve nedelje, ali se to nije dogodilo.
Žeželjev most trebalo je da bude gotov do novembra 2013.godine, a novi datum bio je novembar 2016. godine.

Autor: 021.rs, Blic
Foto: Tanjug, Jaroslav Pap