Početna Gradske teme Novi vlasnik ulaže 30 miliona evra u Luku Novi Sad

Novi vlasnik ulaže 30 miliona evra u Luku Novi Sad

0

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima kompanije “DP World” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, novog vlasnika Luke Novi Sad, koji su najavili da će u narednom periodu uložiti 30 miliona evra u Luku.

Mihajlović je navela da će to biti najveća investicija u vodni saobraćaj u Srbiji. Prema njenim rečima, “DP World”, koja je jedna od najvećih kompanija na svetu u toj oblasti, imaće svu potrebnu pomoć kako lokalne samouprave, tako i Vlade Srbije, u vezi sa rešavanjem svih procedura potrebnih da bi se ta investicija sprovela.

“Plan je da Srbija postane multimodalno čvorište Zapadnog Balkana i da do 2021. godine povežemo Dunav i Savu sa putnim i železničkim Koridorom 10. Zato je ova investicija od velikog značaja za Srbiju”, kazala je Mihajlović i dodala da je Srbija zainteresovana za ulaganja u luke Smederevo i Beograd.

Izvrši direktor kompanije Rašid Abdula rekao je da je kupovina Luke Novi Sad njihova prva investicija na Balkanu jer su svesni značaja koji Dunav ima u povezivanju Evrope. On je istakao da “DP World” radi u 41 zemlji na šest kontinenata, ima preko 35.000 zaposlenih, sa godišnjim prihodom od više od četiri milijarde dolara.

Potpisivanje privatizacionog ugovora planirano je za 6. maj. Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila je Luku Novi Sad po početnoj ceni od oko osam miliona evra. Na prethodnom tenderu početna cena bila je duplo veća, ali nije bilo ponuda.

Izvor: Beta, 021
Foto: Pixabay