Početna Gradske teme Novih 1.100 stabala u Šajkašu! Pedeset ljubitelja prirode posadilo vrbu, topolu, bagrem

Novih 1.100 stabala u Šajkašu! Pedeset ljubitelja prirode posadilo vrbu, topolu, bagrem

0

Udruženje ljubitelja prirode “Šajkaš” organizovalo je akciju sadnje drveća na poljima pored puta između Šajkaša i Mošorina i tom prilikom je oko 50 volontera posadilo 400 sadnica topole, 400 sadnica vrbe, 200 jasena i 100 sadnica bagrema.

U akciji je učestvovalo i dosta mališana, a kako kaže jedan od osnivača ovog udruženja Zorko Gelić, pored ozelenjavanja okoline u kojoj žive, cilj društva je uključivanje najmlađih u ovakve akcije i razvijanje njihove ljubavi prema prirodi.

– Deca su naša budućnost, a da bi ta budućnost bila svetla, moramo na vreme da im pokažemo šta su prave vrednosti. Mi se trudimo da im to dočaramo ličnim primerom, a ovom prilikom smo ih uključili u akciju sađenja drveća u kojoj su nam oni pomagali, prinosili sve što je potrebno, ali i naučili sve o postupku sadnje drveća i njegovom daljem razvoju. Učimo ih da čuvaju prirodu u kojoj će i oni sami da rastu i da se razvijaju i koliko smo primetili deci se to dopalo, tako da smo sigurni da će i u budućnosti biti deo našeg tima ljubitelja prirode – kaže Gelić.

U udruženju ljubitelja prirode “Šajkaš” okupljaju se volonteri, Šajkašani, različitih profesija i interesovanja, ali sa jednom istom niti koja ih spaja-ljubavlju prema prirodi.

– Ovakve akcije su prilika da se opustimo, uživamo, odložimo obaveze, brige i mobilne telefone i zajedno uradimo nešto lepo. Sve to su prepoznali i naši sugrađani i sve veći broj ljudi se uključuje i podržava naš rad, a mnoge šajkaške firme su u znak podrške za naše akcije obezbedile sadnice. U svakoj akciji nam se pridruže i predstavnici mesne zajednice, lokalne samouprave i lovci, a pored njih to može da uradi svako ko je zainteresovan i želi da provede dan u razgovoru i druženju sa nama – priča jedan od osnivača udruženja.

Pored akcije sadnje drveća u samom mestu i njegovoj okolini, ovo društvo organizuje i akcije čišćenja Šajkaša, a kako članovi društva složno ističu, svi veliki ciljevi, misije i vizije kreću sa jednim korakom, ili nekoliko njih, a oni su te korake zajedno već prešli i sada ne smeju i ne žele da odustanu.

Izvor: blic.rs
Foto: Pixabay