Početna Gradske teme Novosađanka Teodora Majstorac najmlađi donor u regionu

Novosađanka Teodora Majstorac najmlađi donor u regionu

0

Sa samo osamnaest godina, Teodora Majstorac iz Novog Sada donirala je koštanu srž. Do svoje dvadeset i devete godine, dvadeset sedam puta bila je davalac krvi, dva puta donor trombocita i takođe dva puta donirala je koštanu srž. Danas radi u ŠOSO “Milan Petrović” i njena misija je definitivno da pomaže ljudima oko sebe.

Na niz humanih gestova prvi put odlučila se baš za osamnaesti rođendan, kada je i zakonski stekla mogućnost da postane donor. Teodora je najmlađi donor u regionu i kako nam je rekla, najpre se prijavila kao dobrovoljni davalac krvi a onda se prijavila i da bude davalac koštane srži.

“Pošto procedura podrazumeva anonimnost do pet godina, ne znam kome sam pomogla, znam da je bilo dete u pitanju. Lekari koji su me operisali bili su odlični, tako da je sve prošlo odlično”, priča Teodora.

Ova plemenita devojka sve vreme je imala podršku porodice iako su na početku bili iznenađeni njenom odlukom. Dodatno je pomoglo što je njena mama zdravstveni radnik pa je imala razumevanja.

Uspela je na kraju da sazna, kome je pomogla donacijom koštane srži i posebno je raduje činjenica. kaže, što je devojčica pri kraju oporavka. Teodorin primer može biti motiv mladima da se i oni odvaže na ovaj humani postupak.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen