Početna Gradske teme Novine na Dunavcu: Kapija i osmatračnica za ptice

Novine na Dunavcu: Kapija i osmatračnica za ptice

0

Na području Starog Dunava u Sremskim Karlovcima, na kom Pokret gorana Vojvodine predhodnih osam godina sprovodi različite aktivnosti kako bi unapredio i zaštito to parče Specijalnog rezervata prirode “Koviljsko-petrovaradinski rit”, pridržavajući se uslova koje je propisao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, lane je nikao nov objekat.

Reč je o osmatračnici za ptice koja sa prethodno izgrađenom učionicom u prirodi čini celinu za kvalitniju realizuju edukativnih aktivnosti na području Dunavca. U isto vreme osmatračnica će biti dostupna svim ljubiteljima prirode koji žele da provode slobodno vreme u prirodi posmatrajući ptičiji svet Dunavca.

Izgradnju je podržao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine dajući tako i podršku podizanju uslova za razvoj eko-turizma. Aktivnosti su realizovane u saradnji sa upravljačem područja JP „Vojvodinašume” , JKP „Belilo” iz Sremskih Karlovaca, lokalnom samoupravom i udruženjima, te obrazovnim ustanovama prvenstveno sa teritorije Sremskih Karlovaca.

Pored osmatračnice na Dunavcu je napravljena i drvena ulazna kapija u sklopu uređenja područja u saradnji Pokreta gorana sa Partnerstvom za ruralni razvoj “K2”, a finansirala je lokalna samouprava sa 600.000 dinara.

U okviru tog posla dovršeno je uređenje atarskog puta u dužini od 1.400 metara, poravnat i nasut plato na površini od 500 metara, izgrađena platforma sa sigurnosnom ogradom koja je dostupna i ljudima s invaliditetom i kapija sa tablom i grafičkim prikazom osnovnih vrednosti Specijalnog rezervata prirode. Postavljene su i dve nove kante za otpatke.

Od aktivnih mera zaštite obavljeno je košenje, podizanje krošnji, skupljanje komunalnog i industrijskog otpada, kao i otklanjanje svih nedostataka na predhodno izgrađenim objektima i pristupnom putu usled neodgovornog ponašanja posetilaca.

Drvena kapija postavljena je neposredno na ulazu u Dunavac. Napravljena je od bagremovih stubova, visokih 5,5 metara i širokih 4,5 metra. Na sebi ima nadograđenu informativnu tablu na kojoj su grafički predstavljene osnovne vrednosti SRP Koviljsko-petrovaradinskog rita. Kapija sa mapom sadrži logo partnerskih organizacija kao i izvor finasiranja.

U neposrednoj blizini novoizgrađene učionice u prirodi stavljena je još jedna informativna tabla na kojoj su predstavljene neke od zaštićenih vrsta prisutnih na Dunavcu.

Izvor: Dnevnik.rs/Zorica Milosavljević
Foto: Pokret gorana Vojvodine