Početna Gradske teme Novo naselje dobija policijsku stanicu početkom 2016.

Novo naselje dobija policijsku stanicu početkom 2016.

Sinisa Radakovic

Načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Siniša Radaković zadovoljan je stepenom bezbednosti u gradu, napominjući u interviju za 021.rs da su skoro sva najteža krivična dela u 2015. godini rešena.
Radaković koji je u Novi Sad došao pre oko godinu i po dana, navodi da je ukupan broj krivičnih dela (11.154) manji ove godine za više od deset procenata u odnosu na lane (12.437), dok je povećan postotak njihovih rasvetljavanja. On kaže i da je broj počinilaca uhvaćenih na delu veći nego 2014. godine (760 u odnosu na 52), a i maloletnički kriminal smanjen je za preko deset odsto.

Smanjen je broj najtežih dela, kao što su ubistva i teška ubistva i sva su rasvetljena. Ova konstatacija odnosi se i na teško ubistvo iz septembra u Veterniku. Očekujemo da počinioci u najskorije vreme budu privedeni pravdi. Podsetiću vas da da smo u maju rasvetlili i teško ubistvo počinjeno na području Bačke Palanke, pre ravno 13 godina. Ostalo je još da se razreši pokušaj ubistva koji se desio u februaru u Sremskoj Kamenici nad meštankom I.B.“, naveo je Radaković.

Za 021.rs načelnik novosadske policije kaže i da je ove godine otkriveno 30 odsto više krivičnih dela iz oblasti suzbijanja narkomanije i značajno povećan broj zaplena droge i proceuiranih osoba po ovom osnovu.

Otkriveno je gotovo dvostruko više krivičnih dela iz oblasti privredenog kriminaliteta. S tim u vezi, veoma dobri rezulatati postignuti su u suzbijanju ilegalne trgovine akciznim proizvodima, kao što su duvan i alkohol, ali i u otkrivanju nelegalnih kladionica. Zaplenjeno je više od četiri tone duvana namenjenog nelegalnoj prodaji. Ovakve akcije sprovedene su u saradnji s poreskom i finasijskom policijom i biće nastavljena u narednoj godini“, kaže šef novosadske policije, a tačne statističke podatke možete pogledati uz dodatak ove vesti u posebnoj galeriji.

Upitan šta očekuje u narednoj 2016. godini i na čemu će biti prioritet u radu, Radaković kaže da se nada da će i sladeća biti ovoliko uspešna.

Godina za nama je takva da bih poželeo i da sledeća bude takva, ali ono što nas posebno interesuje je puna bezbednost građana, da ne strahuju da šalju decu u školu, da nemaju straha da idu u prodavnicu. Ono što je prioritet je borba protiv organizovanog kriminala. Mi trenutno sprovodite različite akcije i vreme će pokazati šta radimo i razumećete da ne mogu sada o tome da govorim“, kaže Radaković.

Načelnika smo pitali i kada će proraditi stanica policije na Novom naselju i prema njegovim rečima, to se očekuje u skorom roku jer se Granična policija iselila i u toku je uređenje prostorija.

To je jedno pitanje koje muči i našu upravu i građane Novog naselja. Radovi su u toku i imamo obećanje da će biti završeni do kraja januara ili početka februara. Čim ovi radovi budu završeni mi ćemo u najkracem mogucem roku, okvirno za oko 15 dana, moći da uselimo policijske službenike i ispostava će poceti sa radom“, navodi šef novosadske policije za 021.

Ni Novi Sad neće biti izuzet iz procesa smanjenja broja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova iako je u Gradu u poslednje dve godine zaposleno preko 500 policajaca.

Imaćemo smanjenje broja ljudi, ali se to smanjenje neće odraziti na bezbednost u Novom Sadu, jer smo vodili računa da svi oni koji budu dobili otkaz budu oni koji su osuđeni za neka krivična dela. Čak ima i onih koji su bili u zatvoru duže od šest meseci zbog zloupotreba službenog položaja, primanja mita i slično. Takvim ljudima nije mesto u policiji. Nemamo još tačan broj, ali radi se o tome da će nekoliko desetina ljudi biti otpušteno“, kaže za 021.rs Radaković.

Načelnik navodi i da trenutno nema planova da se u Novom Sadu otvori nova stanica, kao i da ima dobru saradnju sa Gradskim vlastima koje su u više narvata izlazile u susret i tehnički pomagale policiju nabavkom vozila i razne opreme.

Autor: Ž. Bogosavljević