Početna Gradske teme Novo radno vreme: Kafići će vikendom raditi do ponoći

Novo radno vreme: Kafići će vikendom raditi do ponoći

kafici laze teleckog

Udruženje ugostitelja Novog Sada i predstavnici Grada dogovorili su se o radnom vremenu ugostiteljskih objekata pošto je u dijalogu postignut kompromis da noćni klubovi i dalje rade do tri časa iza ponoći, a da tokom vikenda kafići budu otvoreni sat vremena kraće.

Kafići će petkom i subotom raditi do 24 časa, umesto do sat iza pomoći. Ostalim danima biće otvoreni kao i sada, do 23 časa“, kazao je predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević.

Odluku o tome doneće Skupština grada na osnovu Predloga odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, što treba da pripremi Gradska uprava za privredu. Ukoliko odbornici prihvate novo radno vreme, ono će se primenjivati od 1. maja naredne godine, jer je ostavljeno vreme da se vlasnici noćnih klubova pripreme za novine.

Dogovor kafedžija i ugostitelja postignut je nedavno, a posle javne rasprave o Nacrtu odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, završene 1. oktobra. Ugostitelji su imali primedbu jer noćni klubovi nisu bili posebno navedeni, osim što je u Nacrtu bilo reči da ugostiteljski objekti mogu biti otvoreni na udaljenosti od 400 metara od stambene zone, pa su ugostitelji shvatili da Grad pod tim podrazumeva klubove.

Smatrali smo da noćni klubovi treba da rade kao i do sada, ali da treba uvesti propise i strožu kontrolu jer u svetu noćni klubovi rade u centru grada, što je Grad sada shvatio. Klubovi će morati da budu izolovani prema standardima koje propiše Gradska uprava za privredu u odluci o ograničenju buke. Moći će da rade tek kada dobiju uverenje od te uprave da zadovoljavaju ekološke, turističke i protivpožarne uslove. Rad noćnih klubova, ne samo u pogledu radnog vremena već uopšte, očuvanje javnog reda i mira kontrolisaće Komunalna inspekcija. Do sada ona nije imala nadležnosat, već su u noćne klubove ulazili samo poreznici radi kontrole izdavanja fiskalnih računa“, ističe Stanojević.

Ugostitelji, naglasio je Stanojević, posebno insistiraju na tome da se u sporovođenju zakona revnosno uključe policija i inspekcija jer se samo, kako je podvukao predsednik novosadskih ugostitelja, poštovanjem regulative može održati javni red i mir.

Mada maloletnici nisu naša ciljna grupa, prisutni su na ulicama u sitne sate i znaju da prave probleme. Oni posle 24 časa ne smeju da budu na ulici bez punoletnog lica. Nije poznat nijedan slučaj da je roditelj kažnjen jer mu je dete bilo na ulici posle 24 časa“, naveo je on.

Predsednik Mesne zajednice Stari grad Vladimir Meleg smatra da će nova odluka o radnom vremenu doneti boljitak u pogledu smanjenja buke i održavanja javnog reda i mira, ali podvlači da policija i inspektori moraju da budu non stop na ulici odnosno lokalima.

Stari grad pokriva područje najužeg centra grada i mišljenja smo da se dosta učinilo skraćenjem radnog vremana kafića tokom vikenda. Strože radno vreme dovelo bi u pitanje materijalni položaj ugostitelja“, naglasio je Meleg.

Autor: Dnevnik