Početna Gradske teme Novom Sadu nedostaju uređaji za očitavanje nivoa podzemnih voda

Novom Sadu nedostaju uređaji za očitavanje nivoa podzemnih voda

0

Iako u Novom Sadu postoji 25 mesta za osmatranje nivoa podzemnih voda, podaci o njihovim nivoima u 2018. godini uzeti su samo sa osam mernih mesta, jer su ostali uređaji bili u kvaru.

Kako se navodi u analizi “Podzemne vode u Novom Sadu u 2018. godini”, prilikom očitavanja podataka pokazalo se da je 17 uređaja “diver”, kojim se očitava nivo podzemnih voda, neispravno i da sa njih nije moguće preuzeti podatke. Ipak, analizom podataka sa osam sondi, pokazalo se da maksimalni i minimalni nivoi podzemnih voda ne premašuju višegodišnje osmotrene maksimalne i minimalne nivoe.

U JP “Urbanizam” kažu za 021.rs da nedostatak ispravnih uređaja utiče na kvalitet analize, ali da je, čim je primećeno da uređaji nisu u funkciji, doneta odluka da se osmatranje podzemnih voda nastavi ručno, dok se ne nabave novi ili ne poprave postojeći, s obzirom na to da merna mesta postoje.

“Trenutno se koristi osam uređaja za automatsko osmatranje, a da bi kvalitet podataka bio što bolji, na 17 mernih mesta će se podzemne vode osmatrati ručno. Na osnovu podataka sa 25 mernih mesta moći će kvalitetnije da se prikažu oscilacije nivoa podzemnih voda”, dodaju u “Urbanizmu”.

Podzemne vode u Novom Sadu se osmatraju od 1953. godine, a tokom godina broj osmatračkih mesta se menjao. Godine 2004. broj osmatračkih mesta pao je na 23. Tada je osmatračka mreža upotpunjena sa 26, što novih, što obnovljenih starih sondi, pa je broj mesta za osmatranje bio 49. Međutim, ono što je nabavljeno i popravljeno 2004. godine, uništeno je od 2005. do 2008, pa se nivo podzemnih voda ponovo merio na 23 mesta.

Zanimljivo je da je posle toga ponovo došlo do obnavljanja, već 2009, kada je izgrađeno 27 sondi, pa je broj osmatračkih mesta u 2010. bio 50. Tri godine kasnije ugrađeni su i uređaji za očitavanje nivoa podzemnih voda.

Međutim, uređaji za očitavanje u četiri sonde poslati su još 2016. godine na popravku, ali do sada nisu vraćeni. Osim toga, u jednoj sondi uređaj je zaglavljen i ne može da se izvadi.

Nakon svega, došla je i analiza za 2018. godinu, kada je ustanovljeno da je čak 17 uređaja neispravno.

U analizi se navodi da bi Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije trebalo u što kraćem roku da angažuje firmu, koja će popraviti ili ugraditi nove “diver” uređaje. Međutim, “što kraći rok” će, prema svemu sudeći, ipak morati malo da sačeka.

“S obzirom na to da je Program uređenja građevinskog zemljišta za 2019. godinu usvojen pre nego što je konstatovan kvar uređaja za automatsko očitavanje nivoa podzemnih voda, neophodno je da se sačeka rebalans budžeta Grada Novog Sada, kojim će se predvideti sredstva za popravku postojećih ili nabavku novih uređaja”, dodaju u “Urbanizmu” za 021.rs.

Pitanja o tome kada će biti izdvojena sredstva za ovu namenu poslata su i na adresu Uprave za građevinsko zemljište i investicije i Gradske kuće, ali odgovora, ni posle nekoliko dana, još uvek nema.

Jedna od preporuka analize koju je objavio “Urbanizam” jeste da se nove sonde postave na prostoru grada između Dunava i Kanala Dunav-Tisa-Dunav, gde je najintezivnija izgradnja.

Podzemne vode u najvećem gradu Vojvodine postala su velika tema nakon što se doznalo da sa njima velike probleme ima investitor TC “Promenada”. Više o tome možete da čitate OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay