Početna Gradske teme Novosađani će plaćati i pokušaj “pauka” da im odnese vozilo

Novosađani će plaćati i pokušaj “pauka” da im odnese vozilo

0

Pokušaj odnošenja vozila “pauk” službom “Parking servisa” naplaćivaće se 3.000 dinara.

Ovo se navodi u predlogu odluke koju je Gradsko veće stavilo na javni uvid. Novi način kažnjavanja vozača koji su se nepropisno parkirali uvodi se izmenom Odluke o ceni parkiranja, uklanjanja motornih vozila i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila. Sada se dodaje nova tačka broj 11 – “pokušaj uklanjanja nepropisno parkiranog vozila”.

Novi način kažnjavanja je objašnjen time da je u Zakonu o komunalnim delatnostima, kao i u članu 296. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, definisano to da će se odnošenje nepropisno parkiranog vozila prekinuti ukoliko na lice mesta, pre odnošenja, dođe vozač. Ipak, definisano je i to da će on snositi sve do tada nastale troškove, što je navedeno i u Gradskoj odluci o javnim parkiralištima.

“Prilikom intervencije ‘pauka’, a naročito po pozivu građana često se dešava da se preduzmu prethodne radnje za uklanjanje vozila, ali se u toku tog procesa vozač pojavi na licu mesta. U dosadašnjoj praksi ‘pauk’ je prekidao rad i napuštao lokaciju. Dolazak posade i vozila na lokaciju, kao i prethodne radnje za uklanjanje vozila iziskuju troškove ‘Parking servisa’. Samo u 2021. godini bilo je 1.767 pokušaja, iz čega vrlo jasno proizilaze i materijalni troškovi ‘Parking servisa'”, navodi se u odluci u koju je 021.rs imao uvid.

Navodi se i da bi sistem naplate 3.000 dinara podrazumevao uručenje propisne dokumentacije vozaču uz obavezu plaćanja u roku od osam dana.

U odluci se navodi i troškovnik kojim se ukazuje kako je utvrđena cena od 3.000 dinara za pokušaj odnošenja nepropisno parkiranog vozila. Kako se može videti, najveći deo sredstava, 52 odsto, ići će na troškove zarada zaposlenih u “Parking servisu”.

Nakon što se 18. februara završi javni uvid, Gradsko veće i “Parking servis” moći će da donesu ostale neophodne odluke. Početak primene ove odluke nije naveden.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay