Početna Gradske teme Novosađani deci daju neobična imena – Dionis, Dren, Ajlin…

Novosađani deci daju neobična imena – Dionis, Dren, Ajlin…

0

Daža, Rejna, Ajlin, samo su neka od neobičnih ženskih imena koja su Novosađani birali za svoje devojčice, a Laviel, Den i Vučen za mališane.

Dok pojedini roditelji žele da budu originalni pa biraju neobična imena, neki preuzimaju ona od svojih predaka. Čini se da je u poslednje vreme sve više dece sa nešto kraćim imenima, dok pre nekoliko decenija to nije bio slučaj.

Kako saznajemo u Matičarskoj službi među ženskim neobičnim imenima su: Nia, Lira, Adiva, Rija, Dora, Ira, Nea, Anisija, Kjara. U školskoj klupi za nekoliko godina sedeće: Dionis, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Matvel, Kozma, Vidak, Gordej, Alek i Dren.

Najčešća ženska imena za koja se roditelji odlučuju su: Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija i Petra.

Milica je ime koje su Novosađani rado birali za svoju decu i pre Drugog svetskog rata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Od 1940. godine, pa sve do 2000, najviše je među Novosađankama bilo Jelena, Marija, Milica, Ljubica, Vesna, Svetlana, Gordana, Jovana… Od 2000. pa na ovamo ponavljala su se imena poput: Teodora, Sara i Ana.

Prethodnih nekoliko godina za dečake Novosađani najčešće biraju imena kao što su: Aleksa, Dušan, Strahinja, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko, Filip, Ognjen, Igor, Đurađ, Lav, Viktor, Robert i Petar.

Od 1940. godine do 2000. popularna muška imena su bila: Milan, Aleksandar, Zoran, Petar, Slobodan… Od 2000, pa do 2011. to su: Luka, Stefan i Aleksa.

Takozvana imena za sva vremena koja se dugi niz godina ponavljaju su Milica, Sofija, Dušan, Marko, Petar i Strahinja.

U Matičarskoj službi kažu da roditelji većinom dolaze sa već pripremljenim imenima za svoju decu, te da su vrlo retki slučajevi da se o imenu deteta dogovaraju pred matičarom.

– U skladu sa našim Porodičnim zakonom, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ono kojim se vređa moral ili ono koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. Kod matičara u Novom Sadu do sada nije bilo ovakvih slučajeva niti sličnih zahteva – kažu u Matičarskoj službi.

Ranijih godina je bio trend da se deci daju imena po uzoru na sportiste i političare. Tako je u jednom momentu bilo Novaka, a pre nekoliko decenija i Sfrjanka, Jugoslava, pa kasnije Slobodana i tako dalje. Poslednjih godina Novosađani ipak nisu davali imena po uzoru na neke od sportista, političara, glumaca, bar takvih zahteva u Novom Sadu kažu nije bilo.

Kada je reč o broju rođenih Novosađana 2019. godine ih je bilo 7.925. Od tog broja oko 1.100 su rođeni u inostranstvu. Godinu dana kasnije taj broj je nešto veći, pa je Novi Sad bogatiji za 8.040 mališana. Njih 1.000 je rođeno u inostranstvu. Ove godine do marta rođeno je 2.058 beba, a 300 u inostranstvu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay