Početna Gradske teme Novosađani dnevno naprave kilogram smeća

Novosađani dnevno naprave kilogram smeća

0

Novosađani u proseku dnevno naprave kilogram smeća po osobi, pokazuju podaci “Čistoće”.

Naime, kako 021.rs saznaje, ovo gradsko preduzeće je nedavno radilo merenje koliko smeća Novosađani naprave dnevno, jer se dugoročno očekuje da se i u Srbiji pređe na naplatu smeća po kilogramu, a ne po broju članova domaćinstva kao što je to sada slučaj. Ova naplata je trenutno skoro nemoguća jer se smeće odlaže u zajedničkim kontejnerima koji pokrivaju više zgrada, a nije zaživela ni separacija otpada, tako da je sada nemoguće dobiti tačne podatke.

S druge strane, kako je ipak potrebno da se vidi kakva je otprilike situacija, “Čistoća” je radila istraživanja, pa podaci kažu da je ukupna količina komunalnog otpada u 2017. godini bila oko 118.000 tona i kako Novi Sad prema podacima “Informatike” ima 402.765 stanovnika, proizilazi da mesečno stanovnik napravi 24,41 kilogram smeća, što je skoro ceo kilogram dnevno.

“Čistoća” je tokom maja radila i posebna merenja u pojedinim delovima grada i na tri različite lokacije (nije navedeno koje su tačno u pitanju) mesečna proizvodnja smeća iznosi 0,97, 1,08 i 2,28 kilograma po stanovniku.

Ukoliko bi se smeće naplaćivalo po kilogramu, prema predloženom cenovniku, po stanovniku bi se plaćalo 150,61 dinar, bez uračunatog PDV-a, što je za oko tri dinara više nego koliko danas košta iznošenje smeća po članu domaćinstva.

Kažimo i da “Čistoća” za sada neće povećavati cene svojih usluga. Ovo preduzeće je pre nekoliko dana od Gradskog veća dobilo saglasnost na Odluku o utvrđivanju cena, ali kako je za 021.rs potvrđeno u Gradskoj upravi, radi se samo o terminološkom usklađivanju postojeće odluke.

U samom dokumentu se navodi da “Čistoći” godišnje nedostaje više od 31,1 milion dinara da sa cenom odnošenja smeća pokrije tekuće poslovanje, na osnovu čega bi trebalo povećati cenu za 2,6 odsto kako bi to bilo pokriveno. Međutim, povećanja cene neće biti, jer kako je navedeno u odluci, jer će “preduzeće iznaći rešenja za povećanje naplativosti i na taj način nadoknaditi nedostajuća sredstva”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay