Početna Gradske teme Novosađani glasali za Kraljevinu Srbiju, rezultati za nekoliko dana

Novosađani glasali za Kraljevinu Srbiju, rezultati za nekoliko dana

kraljevina_srbija_700xNovosađani su prošle sedmice imali priliku da daju svoj potpis za promenu Ustava Srbije u Ustav Kraljevine Srbije, što su u velikom broju i iskoristili.Za nekoliko dana biće poznato koliko tačno Novosađana je podržalo inicijativu Udruženja Kraljevina Srbija, koje namerava da pitanje vraćanja monarhije u Srbiju bude pred poslanicima u Narodnoj Skupštini.

Kako za 021 kaže predsednik Gradskog odbora Kraljevine Srbije Nikola Grbić, vraćanje monarhije jedino je što može Srbiju da izvuče iz trenutnog uređenja kvazidemokratije i vrati stabilan sistem koji je Srbija imala u vreme vladavine dinastije Karađorđevića. On navodi da je odziv u Novom Sadu bio zadovoljavajući.

“Postoji nekoliko grupa ljudi koje su dolazile – porodice iz tradicionalno monarhističkih sredina i porodica, potomci solunskih boraca, potomci građanskog društva koji su bili obespravljeni u ranijim sistemima… Pored ovoga, bio je jako velik odziv mladih i omladine koja je neostrašćena i neopterećena politikom i ima viđenje šta je monarhija i to što mi propagiramo, a to je ustavna parlamentarna monarhija. Pri tom uređenju postoje parlamentarne stranke i puno ostvarivanje demokratije, a jedna od bitnih razlika je što umesto predsednika postoji kralj kao vrhovni predstavnik naroda”, kaže Grbić.

On napominje da je monarh faktor stabilnosti i ujedinjenja naroda, koji okuplja sve političke i nepolitičke činioce i sve građane.

“Ovlašćenja kralja u parlamentarnoj demokratiji nisu bitno različita od ovlašćenja predsednika u republikanskom uređenju. Ali nemoguće je da u monarhiji monarh bude pripadnik ili blizak bilo kojoj političkoj opciji i zato smatramo da monarhija ovde kod nas jeste prirodni tok dešavanja. U Srbiji je trenutno na snazi neka kvazidemokratičnost, privid demokratije u smislu postojanja više političkih partija i parlamentarno uređenje, ali većina teoretičara, politikologa i istoričara slažu se sa činjenicom da je puna demokratija moguća u uslovima postojanja političke elite i aristokratskog elementa, odnosno monarhije”, objašnjava Grbić i dodaje da monarhisti oko sebe okupljaju stručne, kvalifikovane ljude kao svoje savetnike, a sami su predodređeni da vode zemlju i ostavljaju je potomcima u najboljem mogućem stanju.

Prednosti monarhije, osim uređenog sistema, su i u prihodovanju budžeta u brojnim oblastima. Grbić napominje da su monarhije često turistički vrlo atraktivne, ali bi se napravile i uštede zbog ukidanja raspisivanja predsedničkih izbora svakih pet godina ili u kraćim vremenskim razdobljima. Monarh bi došao i ostao duže vreme i tako bi se uspostavila tri nivoa potpuno odvojene i samostalne vlasti.

“Većina istoričara se slaže da je tek za vreme Kralja Petra I Karađorđevića 1903. Srbija imala ubrzani razvoj parlamentarnog života. Sada smo već 70 godina u jednom sistemu, a najdoslednija primena zakona i u skladu sa razvojem našeg društva bila je 20-ih i 30-ih godina”, kaže Grbić i naglašava da Srbija ne bi imala “uvezenu”, već domaću monarhiju, srpskog porekla i s prethodnim iskustvom, na čelu sa dinastijom poteklom iz naroda i za narod.

U ovom udruženju napominju da je porodica Karađorđević do sada više puta, kroz donacije i sponzorstva, ulagala u Novi Sad, a naročito u zdravstvene ustanove i opremu. Opremljene su Dečija bolnica, Dečije selo, Dom zdravlja, Sigurna kuća, Dom u Veterniku i drugi objekti.

Udruženje Kraljevina Srbija je nastalo iz okvira Kraljeve omladine 2008. godine kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra a, kako navode, sa primarnim ciljem obnove monarhije u Srbiji. Od 2010. godine Kraljeva omladina deluje kao podmladak veće organizacije otvorene za sve, Udruženja Kraljevina Srbija.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 39.7 odsto građana Srbije podržava obnovu ustavne parlamentarne monarhije, tvrde u Udruženju.
Autor: 021