Početna Gradske teme Novosađani iskoristili lepo vreme za roštilj i prirodu

Novosađani iskoristili lepo vreme za roštilj i prirodu

DSC_5651

Novosađani su Međunarodni praznik rada obeležili tradicionalno neradno uz muziku i roštilj. Većina je sunčan dan provela na Štrandu, Fruškoj gori i prirodi.

 

Na Štrandu i ove godine je održana tradicionalna manifestacija “Novosadski uranak”, čime je sinoć zvanično otvorena 104. kupališna sezona. Na centralnom platou Štranda, posetioci su uživali u muzičkom programu u kojem su učestvovali bend “Šine” i “Old timers band”, a stariji Novosađani prvi dan maja iskoristili su za šetnju pored Dunava.

Uz dobru hranu, sport i druženje, kao i uz bogat kulturno-zabavni program uživali su i posetioci Kameničkog parka. Na Fruškoj gori okupio se veliki broj posetilaca, najviše ih iz Srema, ali i iz Beograda i drugih delova Vojvodine.

Prilično veselo bilo je i na Adi Ciganliji, gde se godinama unazad okuplja veliki broj ljudi iz Beograda i unutrašnjosti, kako bi sa porodicom i prijateljima obelezili današnji dan piknikom u prirodi. Prvi maj na Paliću danas proslavlja oko 15.000 građana, a na Zlatiboru više od 12.000 gostiju i nekoliko hiljada izletnika provodi prvomajke praznike.

Na Međunarodni praznik rada u Kragujevcu nije bilo sindikalnog protesta, a građani su 1. maj obeležili druženjem u naselju Stara radnička kolonija i u prirodi, dok su mladi, puštanjem lampiona u ponoć poželeli lepši život i bolju budućnost. Obeležavanje 1. maja u Čačku počelo je u znaku tradicionalnog uranka na brojnim izletištima u okolini uz nezaobilazni roštilj i pečenje, a negde i trubače.

Za razliku od mnogih građana, koji Međunarodni praznik rada 1. maj proslavljaju urancima i uz jelo i piće, leskovački povrtari na praznik odlaze u plastenike i njima uranak počinje radno u plastenicima sa ranim povrćem.

Autor: 021