Početna Gradske teme Novosađani nastavljaju protest zbog parkinga kod Muzeja Vojvodine

Novosađani nastavljaju protest zbog parkinga kod Muzeja Vojvodine

muzej-vojvodine-jpg_1

Ne stišava se bura koja se podigla nakon što je Skupština Novog Sada 25. juna usvojila predlog o izmeni plana generalne regulacije na kojim se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini kod Muzeja Vojvodine.
Grupa građana koja živi u blizini ubrzo je pokrenula peticiju da se ta zelena površina sačuva. Prikupljanje potpisa još je u toku, a 18. jula u centru grada od 19 do 22 sata, u znak protesta, biće organizovan i javni skup.

Svoju borbu protiv smanjenja zelenih površina u gradu, već neko vreme vodi grupa građana koja živi u okolini Riblje pijace i Muzeja Vojvodine. Kako kažu, taj park zapravo predstavlja mesto gde se komšije druže.

U izradi i sprovođenju planova za izgradnju javne garaže između dva muzeja – Muzeja Vojvodine i Muzeja Revolucije uključeno je više javnih preduzeća. Podsetimo, nedavno je Zavod za zaštitu spomenika kulture dao pozitivno mišljenje za izgradnju garaže, jer se time ne ugrožavaju spomenici kulture.

Pored javnog prikupljanja potpisa, kao i skupljanja podrške putem Fejsbuk grupe “Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine”, peticija se može potpisati u MZ “Dunav”. Očuvanjem parka, zaštitilo bi se i drveće staro i preko 60 godina, dodaju naši sagovornici.

Kako smo saznali iz ZIG-a, drveće je posečeno zbog izgradnje saobraćajnih površina u ulici Miloša Bajića, a ne zbog izgradnje javne garaže.

Pre tri nedelje u Parking servisu nam je rečeno da je projekat još uvek na nivou predloga, ali da je to preduzeće obezbedilo sredstva potrebna za njega.

Iz Gradske uprave za saobraćaj, od koje je inicijativa o izgradnji javne garaže na tom prostoru i potekla, uputili su nas na Parking servis, gde nam je ovog puta rečeno da, za sada, ne žele da daju izjave.

Kada će javna garaža biti izgrađena, još uvek nije poznato, a kako saznajemo, čeka se urbanistički plan JP “Urbanizam” koji će potom ići na javni uvid.

Autor: RTV
Foto: Aleksandar Korom