Početna Gradske teme Novosađani ostali bez prolaza do Oficirca

Novosađani ostali bez prolaza do Oficirca

0

Novosađanima je odnedavno otežan prilaz Oficirskoj plaži jer je, zbog radova na pruzi kod železničko-drumskog mosta, srušen podvožnjak kojim se prolazilo iz Reljkovićeve ulice, ispod pruge, do obale Dunava.

Građani koji su proteklih dana išli na Oficirac ostali su zbunjeni kada su zatekli srušen prolaz ispod pruge koji su koristili od šezdesetih godina prošlog veka, kada je sagrađen Žeželjev most. Sada do Oficirca dolaze prelazeći preko ostataka podvožnjaka.

Posetioci plaže kažu da im nije jasno zašto im je ukinut jedini prilaz i dodaju da sa novog podvožnjaka, koji je deo kružnog toka i prilaznih saobraćajnica mostu, ne može da se priđe Oficircu zbog prepreka. Iako postoji drugi podvožnjak ispod pruge, on je namenjen samo za prolaz vozila koja idu ka novom mostu i sa njega. Nema odvajanja ka plaži i ko želi do nje to može jedino da uradi preskačući bankine i odvodne kanale, toliko široke da liče na rovove koji se prave da se tenkovi zaglave u njima.

– Ceo život idem na Oficirac jer živim prekoputa, kod kula na Keju. Uvek smo išli preko mosta, pa kroz podvožnjak i tako pedeset-šezdeset godina, a znamo da su i pre gradnje Žeželjevog mosta i nasipanja zemlje, kada je Petrovaradinska ada spojena sa obalom, ljudi dolazili da se kupaju ovde. Dolazila je vojska sa Tvrđave, pa se tako plaža i zove, Oficirska. Meni nije teško da preskočim ove bankine, pa i da prenesem bicikl, ali niko ne može da priđe kolima. Nije mi jasno zašto su ovo uradili – priča stariji Novosađanin.

Građani koje smo sreli na plaži smatraju da bi Oficirac trebalo već jednom da se uredi i da bude prava gradska plaža kao Štrand, a ne da se uklanja jedini prilaz i plaža zatvara za posetioce.

Odgovornost za ovu situaciju nadležni prebacuju jedni na druge.

U preduzeću Infrastruktura železnice Srbije navode da su radovi izvedeni u skladu sa projektom rekonstrukcije pruge. Što se tiče pristupa plaži, kažu da nisu nadležni za prostor van železničkog koridora i da povodom toga građani treba da se obrate gradskoj upravi.

U lokalnoj upravi, međutim, takođe prebacuju odgovornost i na pitanja o tome zašto je Novosađanima, posle gotovo šezdeset godina, onemogućen prilaz Oficircu nisu imali odgovor, navodeći da su za sve zadužene Železnice Srbije koje izvode radove. Ostalo je nejasno zašto gradska uprava smatra da nije nadležna za to da se omogući pristup plaži na koju, iako je zvanično divlja, svakog leta dolaze brojni građani i na kojoj se nalaze i montažni lokali, montažni toaleti, kontejneri za smeće…

Posle rušenja podvožnjaka, ovim putem više nije moguć ni prilaz izvorištu Petrovaradinska ada. U JKP “Vodovod i kanalizacija” kažu da izvorištu mogu da priđu preko podvožnjaka kod Pobede, koji se nalazi nekoliko kilometara niže.

Izvor: 021
Foto: Printscreen