Početna Gradske teme Novosađani podržavaju ograničenje upotrebe solarijuma

Novosađani podržavaju ograničenje upotrebe solarijuma

0

solariumx-1-1421435-640x480

Nastupajuća regulativa zabrane solarijuma za maloletnike naišla je na odobravanje Novosađana, koji su jednoglasni u stavu da solarijumi svakako štete zdravlju ljudi, te da je odgovorno od države što je uvela ovo ograničenje, ali ističu i zabrinutost koliko dosledno će se isto poštovati i primenjivati.

Vlasnica jednog novosadskog solarijuma je priznala da su i do sada puštali maloletnike da koriste solarijume, ali da će posle zvaničnog dokumenta to sigurno biti korigovano.

– Čekamo zvanično obaveštenje vlasti, pa ćemo videti kako će to ići, ali pretpostavljam da će morati da se priloži lična karta kao dokaz. Mi smo do sada maloletnice puštali da koriste solarijum, ali samo uz dozvolu roditelja, odnosno prisustvo jednog od roditelja. Sve u svemu, ovaj zakon je potreban i jako koristan i ne bi trebao u mnogome da utiče na naš posao – rekla je ona.

Dermatolog novosadskog Doma zdravlja, Vera Mrkajić, istakla je da je cilj lekara koji su ovu inicijativu pokrenuli bio da istaknu štetne posledice solarijuma i ograniče zloupotrebe ove sprave.

– Sve je veći broj ljudi koji obolevaju od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma, a to je samo jedna u nizu bolesti koje se javljaju kao nuspojave upotrebe solarijuma. Mi smo do sada upoznavali ljude sa štetnim efektima sunčanja, i ovog običnog a pogotovo onog u solarijumu, gde je količina štetnih čestica umnogome koncentrovanija – rekla je Mrkajić.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Zoran Panajotović potvrdio je da će novim pravilnikom biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima. On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume u skladu sa preporukama Evropske unije.

Prihvatanjem inicijative dermatologa u Srbiji će od jula ove godine mlađima od 18 godina biti zabranjeno korišćenje solarijuma. Stariji od 18 godina solarijum će prema novoj regulativi moći da koriste, ali isključivo ako potpišu dokument u kojem će biti napisana obaveštenja o svim rizicima kojima se izlažu.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Freeimages

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here