Početna Gradske teme Novosađani pokrenuli peticiju da se odustane od proslave Nove godine na Trgu...

Novosađani pokrenuli peticiju da se odustane od proslave Nove godine na Trgu slobode

nova_godina

Grupa Novosađana pokrenula je peticiju da se odustane od organizovanja proslave Nove godine na Trgu slobode i da se novac namenjen slavlju prosledi u humanitarne svrhe.

Novosađani, okupljeni u neformalnoj grupi Novosadska patrola, poručuju da je građanima dosta šunda i kiča koji krase svaku proslavu Nove godine, kao i programa koji “intelektualno zadovoljava stvarno samo mali broj Novosađana”.

Cilj je, kaže za 021 inicijator peticije “Neću proslavu, hoću da pomognem” Nemanja Ostojin, omogućiti nekom mališanu da zdrav dočeka svaku narednu Novu godinu, umesto da se slavi jedno veče posle kog problemi koje imamo svakako ostaju.

“Peticija je pokrenuta pre dva dana, ali je ideja nastala pošto smo videli da se neke gradske uprave u Srbiji odlučuju da novac namenjen proslavi Nove godine usmere u kupovinu opreme za bolnice i humanitarne svrhe. Ovo je naš pokušaj da pomognemo ugroženima, koji su osuđeni na lečenje svoje dece SMS porukama – poslali smo juče mejl gradonačelniku Novog Sada sa istim zahtevima i videćemo da li će naši napori uroditi plodom”, kaže Ostojin za 021.

On dodaje da se ogromne sume troše i na kupovinu novogodišnjih ukrasa. “Sve to lepo izgleda, ali mi od toga nemamo ništa. Ne znamo ni da li taj novac za kupovinu ukrasa zaista u celini ode u tu svrhu, ili negde drugde”, poručuje ovaj građanin.

Inače, dočeka 2017. godine na Gradskom trgu u Požegi neće biti jer je lokalna vlast rešila da novac odvojen za novogodišnju žurku ustupi za popravku skenera u bolnici. Takođe, opština Kakanj u BiH ove godine neće slaviti Novu godinu, ali će sav novac preusmeriti za lečenje teško obolelog sedmogodišnjeg dečaka.

Peticiju Novosađana možete da pronađete OVDE.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: 021