Početna Gradske teme Nove količine vakcina stižu u ambulante

Nove količine vakcina stižu u ambulante

0

vakcina

U novosadskim domovima zdravlja vakcinacija je počela još u oktobru. Međutim, zbog pojačanog interesovanja ove godine u pojedinim domovima zdravlja, prema rečima naših gledalaca, vakcina nije bilo.
Proveravali smo kakva je trenutna situacija i kada će stići nove doze cepiva. Količina vakcina, predviđena na osnovu utroška prethodne godine potrošila se do prvog decembra, jer su građani ove godine pokazali veće interesovanje za zaštitu od gripa vakcinacijom.

Po nekoliko doza cepiva ima sporadično još uvek u svim domovima zdravlja, a oni koji i dalje žele da prime dozu, moći će to da urade, kažu u novosadskom Domu zdravlja.

“Prošle nedelje smo dobili 200 doza i tih 200 doza su već na terenu. Medicinske sestre izabranih lekara su pravile evidenciju onih koji su zainteresovani još uvek za vakcinaciju i kako vakcina bude sukcesivno stizala u te ambulante, ti sugrađani će biti i pozivani na vakcinaciju”, kaže Dragana Kostadinović, koordinatorka za imunizaciju Doma zdravlja Novi Sad.

Vakcinu mogu da prime svi, u zavisnosti od dogovora sa izabranim lekarom.

Vakcine su po pravilniku predviđene najpre hronično obolelim od raznih bolesti kao što su kardiovaskularne, plućne bolesti, bubrežne bolesti, dijabetes i druge hronične bolesti i svi sugrađani stariji od 65 godina.

Autor: RTV
Foto: Yayimages